PROJEKT POKUŠALIŠTA Stigla prva pošiljka sredozemne voćne muhe

vocnamuhagl

U opuzensku ispostavu HAPIH-ovog Centra za zaštitu bilja stigla je prva pošiljka biološkog materijala, laboratorijski steriliziranih kukuljica mužjaka sredozemne voćne muhe.

Hrvatska i Španjolska jedine su zemlje na području Europe u kojima se provodi program SIT tehnike, a o kompleksnosti provedbe ove biološke, nepesticidne metode, u smislu stručne platforme i zahtjevne organizacije, svjedoči činjenica da agrumarski razvijenije zemlje nisu implementirale ovaj oblik suzbijanja tog ekonomski značajnog štetnika.

Osim HAPIH-a, provoditelji Akcijskog plana, aktivno uključeni u rješavanje ove problematike su Ministarstvo poljoprivrede koji je donositelj i koordinator, Državni inspektorat RH, jedinice lokalne samouprave, kao i sami proizvođači i posjednici biljaka domaćina.

„Jedino koordiniranim djelovanjem svih dionika te cjelovitom i pravovremenom provedbom mjera i aktivnosti definiranih Akcijskim planom i Naredbom o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje sredozemne voćne muhe možemo postići zadane ciljeve održanja divlje populacije sredozemne voćne muhe na razinama koje neće prouzročiti značajne ekonomske štete u voćnjacima, kao i prilikom trženja, prvenstveno izvozno orijentirane proizvodnje i plasmana plodova naše neretvanske mandarine, za Republiku Hrvatsku strateški važne kulture,“ naglašava ravnateljica HAPIH-a, doc. dr. sc. Darja Sokolić.

Ukupno je planirano zaprimanje 448 milijuna kukuljica u razdoblju od kraja travnja do polovice studenog 2024. godine kroz 56 pošiljki od po 8 milijuna steriliziranih kukuljica, u dinamici isporuke od dvije pošiljke odnosno 16 milijuna kukuljica tjedno, s ciljem djelotvorne borbe protiv ovog opasnog štetnika.

Vezane vijesti:

PROJEKT POKUŠALIŠTA U Opuzenu zasađene nove sorte agruma te započelo sortno istraživanje

U Opuzenu predstavljen projekt pokušališta za agrume

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.