U Opuzenu predstavljen projekt pokušališta za agrume

pokusaliste

U Opuzenu je danas održan radni sastanak dionika na temu osnivanja pokušališta za agrume, a potom i obilazak zemljišta. Riječ je o projektu pokrenutome na inicijativu Dubrovačko-neretvanske županije, a realizira se u suradnji s Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu.

Nakon pozdravnih riječi župana Nikole Dobroslavića, ravnateljice HAPIH-a Darje Sokolić te gradonačelnika Opuzena Ivana Matage, sudionicima sastanka prezentiran je projekt pokušališta za agrume koji će, osim znanstvene, imati edukativnu te savjetodavnu ulogu.

Naime, pokušalište za agrume smješteno je na području Crepine, na površini od 1,1 Ha. Zemljište na kojem se nalazi otkupila je Dubrovačko-neretvanska županija te ga je, temeljem potpisanoga Sporazuma, ustupila HAPIH-u čiji će stručnjaci provoditi znanstveno-stručna istraživanja. Svrha pokušališta je unaprjeđenje uzgoja agruma u dolini Neretve, pa će se u sklopu njega istraživati postojeće sorte agruma te postepeno uvoditi nove, kako bi se ispitale mogućnosti njihova uzgoja na ovome području.

pokusaliste1

„Sadnja prvih eksperimentalnih nasada agruma započinje iza Uskrsa. Ispitivat ćemo sve inovativne modele uzgoja, ali i one postojeće. S obzirom da već imamo velike nasade postojećih sorti, jednim dijelom ćemo nastojati unaprijediti njihovu proizvodnju, ali ćemo raditi i na introdukciji novih sorti kako bi se proizvodnja agruma proširila izvan određenoga perioda u godini. Tako bi se postigla i veća cijena, ali i veća kvaliteta. Osim što je cilj pokušališta unaprijediti dosadašnji uzgoj agruma u dolini Neretve, svrha je i pružiti znanstvenu, tehničku i stručnu podršku proizvođačima. Koncept je takav da nastupamo partnerski sa svim zainteresiranima – otkupljivačima, proizvođačima, rasadničarima itd., kako bi zajedničkim naporima došli do pozitivnih rezultata. S obzirom da se 95 % cjelokupne proizvodnje agruma u RH nalazi se u DNŽ, ista je od velikoga gospodarskoga značaja. Stoga smo izuzetno sretni i zadovoljni što možemo danas ovdje prezentirati zemljište pripremljeno za sadnju novih nasada agruma“, istaknula je ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Darja Sokolić koja je istaknula i kako će se ove godine u neretvanskim voćnjacima ponovno provoditi i SIT tehnika, odnosno biološko suzbijanje mediteranske voćne muhe sterilnim mužjacima.

pokusaliste2

Važnost projekta pokušališta agruma naglasio je i župan Nikola Dobroslavić.

„Ovo je projekt koji je pokrenula DNŽ, ali nije se mogao realizirati bez dobre volje i prihvaćanja Ministarstva poljoprivrede i HAPIH-a. Danas s velikim zadovoljstvom nazočimo početku rada pokušališta. Ovdje će se saditi novi nasadi i ispitivati postojeći te je to jedan nužan korak za proizvodnju agruma, ali i drugih poljoprivrednih proizvoda u dolini Neretve“, istaknuo je župan Dobroslavić. 

 

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.