Otvoreno novo e-savjetovanje – Nacrt prijedloga Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara

knezev dvor

Ministarstvo kulture i medija upućuje u javno savjetovanje nacrt Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara koji se donosi nakon više od dva desetljeća, a vrijedeći zakon doživio je do sada 17 izmjena. 

Sukladno najavama, a nakon dviju novela zakona u mandatu ministrice Obuljen Koržinek kojima su izvršena značajna poboljšanja Zakona iz 1999. godine, pripremljen je novi Zakon koji osigurava sveobuhvatnu reformu načina zaštite i upravljanja kulturnom baštinom. Riječ je o zakonskom okviru koji će biti jasan, precizan i osuvremenjen, usklađen s potrebnim izmjenama u provođenju mjera zaštite kulturnih dobara, u kontekstu klimatskih promjena, energetske krize i ostalih rizika. Posebno se poštuju sve međunarodne povelje, konvencije, preporuke i smjernice te propisi EU, a prije svega neposredno hrvatsko iskustvo u sprječavanju rizika i upravljanja kulturnim dobrima u izvanrednim okolnostima.

Zakon daje okvir za  izradu i objavu konzervatorskih podloga za sve zaštićene kulturnopovijesne cjeline upisane u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Propisuje se javna dostupnost izrađenih podloga  putem e-usluga na portalu e-Građani i Geoportalu kulturnih dobara, čime se građanima, projektantima, drugim javnopravnim tijelima olakšavaju administrativni postupci koji zahtijevaju suglasnost Ministarstva kulture i medija, kao što su izdavanje posebnih uvjeta, odobrenja, potvrda te ostalih akata vezanih uz zaštitu i očuvanje kulturnih dobara, povezanih s propisima iz područja gradnje i prostornog uređenja.

Nadalje, nacrt novog  Zakona predviđa da se prije poduzimanja bilo koje radnje na kulturnom dobru od Ministarstva može dobiti prethodna konzervatorska lokacijska obavijest u kojoj su sadržane sve upute za postupanje, odnosno potrebna dokumentacija. Definiraju se mjere zaštite za sve vrste kulturnih dobara, kao i kriteriji za utvrđivanje svojstva kulturnog dobra. Detaljno se uređuje zaštita arheološke baštine i financiranje arheoloških istraživanja sredstvima državnog proračuna u slučaju izgradnje obiteljskih kuća, što nije predviđeno postojećim Zakonom.

Precizno se uređuje zaštita kulturnih dobara u slučaju izvoza i iznošenja iz Republike Hrvatske te uvoza, odnosno unošenja iz trećih zemalja. Jasnije se i jednostavnije propisuje i postupanje prilikom provođenja mjera zaštite kulturnih dobara za vlasnike i korisnike i ostale dionike koji sudjeluju u redovitom održavanju, obnovi i zaštiti kulturnih dobara. Radi redovitog održavanja i upravljanja javnim prostorom u kulturnopovijesnim cjelinama propisuje se unošenje konzervatorskih smjernica u odluke o komunalnom redu. Tijekom javne rasprave očekuje se i rasprava o organizaciji mreže konzervatorskih odjela.

Poveznica na savjetovanje dostupna ovdje.

Logo eu fondova

Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Regionalne agencije DUNEA.

Članak je objavljen u sklopu provedbe aktivnosti informiranja projekta 'Znanjem do EU fondova'

 

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.