Uspostavljena prva biciklistička staza 'Via Franciscana' u Dubrovačkom primorju

dunea franciscana

U sklopu projekta "Kulturna ruta Franciscana" u Dubrovačkom primorju su postavljeni biciklistički znakovi čime je uspostavljena prva staza 'Via Franciscana' u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Postavljeni biciklistički znakovi predstavljaju važan korak prema ostvarenju ciljeva ovog projekta koji se odnosi na razvoj novog kulturno- turističkog proizvoda kroz umrežavanje franjevačkih samostana u jedinstvenu kulturno-turističku rutu pod nazivom ''Franciscana''.

Regionalna agencija DUNEA projekt provodi u partnerstvu s Uredom Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije, a postavljeni biciklistički znakovi samo su dio provedenih aktivnosti.

'Nadamo se da će uspjeh ove staze potaknuti daljnje napore u promociji cikloturizma te u istraživanju i očuvanju bogate baštine franjevačkog naslijeđa. Uvjereni smo da će ova inicijativa postati poticaj za razvoj novih biciklističkih ruta našeg područja. U budućnosti planiramo nastaviti surađivati s lokalnim zajednicama, poticati održive oblike prijevoza te nastaviti s promocijom vrijednosti koje donosi bogato kulturno naslijeđe Dubrovačko-neretvanske županije' istaknula je Melanija Milić, ravnateljica Regionalne agencije DUNEA.

Upravo je u Dubrovačkom primorju održana i prva biciklistička manifestacija u kojoj su sudjelovali biciklistički klubovi iz Dubrovačko-neretvanske županije i Mostara, a obuhvatila je turu od franjevačkog samostana sv. Jeronima u Slanome, preko Grgurića, Kovačevog brijega, Majkova do vidikovca Gajina, te natrag. Cesta kojom su vozili biciklisti sad je i obilježena biciklističkim znakovima kako bi se promovirala kulturna baština franjevaca. Za isti cilj vozilo se i u Konavlima te se tom prilikom posjetio franjevački samostan sv. Vlaha u Pridvorju.

Uspostava prve biciklističke staze 'Via Franciscana' u Dubrovačko-neretvanskoj županiji predstavlja temelj budućih projekata koji će podržavati cikloturizam i promociju franjevačkog naslijeđa kroz suradnju lokalne uprave, Regionalne agencije DUNEA te aktivnog sudjelovanja zajednice. Projekt je ugovoren kroz Program prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine za 2023. godinu.

 

 

grb rh

Program prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine financiralo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.