Odobreni projekti u okviru 1. poziva Programa transnacionalne suradnje dunavske regije 2021.- 2027.

danubeapp

Odbor za praćenje Programa dunavske regije 2021.-2027. je na sastanku održanom u Beču 18. i 19. listopada odobrio projekte iz prvog poziva na dostavu projektnih prijedloga. Za financiranje je odobreno60 projekatau vrijednosti od oko114 milijuna eura EU sredstava.

Kroz poziv su za financiranje bili otvoreni svi programski prioriteti, a od 60 odobrenih projekata 20 se bavi temama iz Prioriteta 1 (Pametnija dunavska regija), 20 temama iz Prioriteta 2 (Zelenija dunavska regija), 15 temama iz Prioriteta 3 (Inkluzivnija dunavska regija) i 5 temama iz Prioriteta 4 (Dobro upravljana dunavska regija).

Najviše projekata financirano je u Specifičnom cilju 1.1 (Razvijanje i unapređivanje istraživačkih i inovacijskih kapaciteta) gdje je odobreno čak 15 projekata i u Specifičnom cilju 2.1 (Promicanje obnovljive energije) gdje je odobreno 10 projekata.Kada su u pitanju projektni partneri, u 60 odobrenih projekata sudjeluje čak 830 partnera iz svih država sudionica programa. Značajan je doprinos hrvatskih partnera koji sudjeluju u48 odobrenih projekatas ukupno74 ugovorakroz koje su osigurali oko9.8 milijuna eura EU sredstava.

Pet odobrenih projekata ima hrvatskog vodećeg partnera, partnera koji igra ključnu ulogu u osmišljavanju i koordinaciji cijelog projekta te usmjerava partnerstvo prema postizanju ciljeva.Jednako tako, s obzirom da alokacija Republike Hrvatske u program iznosi oko 3,8 milijuna eura, sredstva ugovorena za hrvatske projektne partnere već sada u prvom pozivu za više od 150% premašuju ukupno uložena sredstva.

Povećanje broja partnera ukazuje na proširenu mrežu institucionalne suradnje i razmjenu te pojačane kapacitete za rast i razvoj, dok povećanje broja vodećih partnera pokazuje da Hrvatska preuzima proaktivnu ulogu u definiranju i vođenju projekata, što doprinosi ne samo lokalnom, već i regionalnom utjecaju. Ovakav trend ukazuje na sve veći doprinos Hrvatske u postizanju programskih ciljeva te potvrđuje njezinu ulogu jednog od ključnih dionika u promicanju suradnje i održivog razvoja na razini dunavske regije.

Popis svih odobrenih projekata može se pronaći na poveznici.

Logo eu fondova

Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Regionalne agencije DUNEA.

Članak je objavljen u sklopu provedbe aktivnosti promidžba i vidljivost projekta 'Znanjem do EU fondova'.

 

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.