Predstavljen Nacrt prijedloga zakona o inkluzivnom dodatku

inkluzivno

U utorak, 17. listopada 2023.predsjednikVlade RH Andrej Plenkovićiministar Marin Piletić, na sjednici Povjerenstva Vlade RH za osobe s invaliditetom članovima su predstaviliNacrt prijedlogazakona o inkluzivnom dodatku,novčane naknade namijenjene osobama s invaliditetom.

Ministar Piletić istaknuo je kako je Zakon o inkluzivnom dodatkunastavak sveobuhvatne reforme sustava socijalne skrbiiispunjenje cilja Vlade RH u dijalogu s Povjerenstvom za osobe s invaliditetom, kao i da se donošenjem navedenog Zakona teži kapravednijem, transparentnijem i jednostavnijem sustavuzaviše od 147 tisućadjece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom.

Zakonom o inkluzivnom dodatku četiri dosadašnje naknade (osobna invalidnina, doplatak za pomoć i njegu, uvećani doplatak za djecu, naknada do zaposlenja) objedinjene su u jednu, a korisnici će prava moći ostvariti brže i lakše, uz samo jedno vještačenje.

Iznosinkluzivnog dodatka za sve korisnike bit će veći od iznosa objedinjenih naknadakoje sada ostvaruju osobe s invaliditetom, s posebnim naglaskom na djecu s teškoćama u razvoju.Uz veće naknade osigurana je potpora djeci s teškoćama u razvoju u sustavu odgoja i obrazovanja pomoćnicima u nastavi, a odraslim osobama usluga osobne asistencije u svakodnevnom životu.

"Radi se o dvostrukom ulaganju u isti broj korisnika objedinjenih naknada, a na godišnjoj razini za inkluzivni dodatak izdvajat će se 506 milijuna eura, što je dvostruko više nego trenutno kumulativno izdvajanje za sve pojedinačne naknade", naglasio je ministar Piletić.

Istaknuo je i kako će, do priznavanja prava na inkluzivni dodatak, korisnici navedena prava moći i dalje ostvarivati, a postupci za te korisnike bit će provedeni do kraja 2024. godine po službenoj dužnosti i provodit će ih Hrvatski zavoda za socijalni rad, a pravo priznato od stupanjem na snagu Zakona o inkluzivnom dodatku 1. siječnja 2024. godine te će im biti isplaćena razlika u odnosu visinu naknade ostvarenog prava.

Logo eu fondova

Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Regionalne agencije DUNEA.

Članak je objavljen u sklopu provedbe aktivnosti promidžba i vidljivost projekta 'Znanjem do EU fondova'.

 

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.