Objavljena tri poziva na financiranje za potporu kulturnom i kreativnom sektoru

kulturanovo

Uokviru programa Kreativna Europaotvorena su prva tri poziva na financiranje za 2024. kojima se osigurava znatna potpora europskim kulturnim i kreativnim sektorima.

Pozivom na podnošenje prijedloga zaeuropske projekte suradnje, s proračunom od oko 60 milijuna eura, poboljšat će se prekogranična suradnja među kulturnim organizacijama i poduprijeti razvoj, eksperimentiranje i širenje inovativnih praksi i stvaranje europskog umjetničkog sadržaja za najmanje 130 projekata.

Drugo, snovim pozivoms proračunom od 47,4 milijuna eura pružit će se potpora za 15-ak platformi za promicanje novih umjetnika u razdoblju od 2024. do 2027. Svaka od platformi godišnje će podupirati najmanje 50 novih umjetnika i nastaviti poboljšavati pristup kulturnim događanjima i aktivnostima, sudjelovanje u njima i jačanje angažmana i razvoja publike. Uz potporu iz programa Kreativna Europa16 europskih platformi za promicanje novih umjetnikaod 2021. do 2023.pomoglo je novim europskim umjetnicima i njihovu radu diljem Europe i svijeta.

Trećom novom inicijativom pod nazivompaneuropski kulturni subjektinastoji se poduprijeti kulturne subjekte, a posebno orkestre iz različitih zemalja. U okvirutog poziva, s proračunom od 7,2 milijuna eura za razdoblje od 2024. do 2027., kulturni subjekti dobit će potporu kako bi mladim, visoko talentiranim umjetnicima ponudili osposobljavanje i profesionalizaciju. Očekuje se da će koristi imati do pet orkestara iz različitih zemalja.

Rokoviza prijavu na sve navedene pozive su u siječnju 2024. Više informacija o postupku prijave i pojedinosti o pozivu na podnošenje prijava dostupno je naportalu EU-a za financiranje i natječaje.

Proračun programa Kreativna Europa za razdoblje od 2021. do 2027. iznosi 2,44 milijarde eura, a u prethodnom razdoblju (2014. – 2020.) na raspolaganju je bilo 1,47 milijardi eura. Iz programa Kreativna Europa ulaže se u djelovanja kojima se jača kulturna raznolikost te odgovara na potrebe i izazove kulturnih i kreativnih sektora. Posebno se potiče suradnja i razmjena među kulturnim organizacijama i umjetnicima u Europi i izvan nje.

Logo eu fondova

Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Regionalne agencije DUNEA.

Članak je objavljen u sklopu provedbe aktivnosti informiranja projekta 'Znanjem do EU fondova'

 

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.