Komisija predlaže mjere za smanjenje onečišćenja mikroplastikom i plastičnim peletima

otpadsmecedivlje

Komisija predlaže mjere za sprečavanje onečišćenja mikroplastikom zbog nenamjernog ispuštanja plastičnih peleta. Trenutačno se svake godine u okoliš ispušta između 52 i 184 tisuće tona peleta zbog lošeg rukovanja u cijelom lancu opskrbe.

Komisija danas prvi put predlažemjere za sprečavanje onečišćenja mikroplastikom zbog nenamjernog ispuštanja plastičnih peleta. Trenutačno se svake godine u okoliš ispušta između 52 i 184 tisuće tona peleta zbog lošeg rukovanja u cijelom lancu opskrbe. Današnjim se prijedlogom nastoji osigurati dasvi subjekti koji rukuju peletima u EU-u poduzmu potrebne mjere predostrožnosti. Očekuje se da će se time smanjiti ispuštanje peleta za do 74%, što će dovesti do čišćih ekosustava, doprinijeti rijekama i oceanima bez plastike te smanjiti potencijalne rizike za zdravlje ljudi. Zajedničkim mjerama na razini EU-a pridonijet će se i stvaranju jednakih uvjeta za gospodarske subjekte.

Rješavanje problema gubitaka peleta koji se mogu spriječiti

Plastični peleti jedan su od najvećih izvora nenamjernog onečišćenja mikroplastikom. Komisija danas predlaže da operateri djeluju prema sljedećem redoslijedu prioriteta: sprečavanje izbjegavanja izlijevanja peleta; ograničavanje prolivenih peleta kako bi se osiguralo da ne onečišćuju okoliš; i, kao konačna opcija, očistiti nakon izlijevanja ili gubitka.

Više u priopćenju za tisak.

Logo eu fondova

Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Regionalne agencije DUNEA.

Članak je objavljen u sklopu provedbe aktivnosti informiranja projekta 'Znanjem do EU fondova'.

 

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.