U Zadru održana sjednica Otočkog vijeća: Spremna EU financijska omotnica za otoke vrijedna 150 milijuna eura

zadarotocno

U svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru održana je sjednica Otočnog vijeća, kojoj je nazočio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i čak sedam ministara. Sastanku Otočnog vijeća prisustvovali su i predstavnici stanovnika otoka, državnih agencija i tijela, među kojima i predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije. 

Na sastanku je predstavljen Poziv za prijavu projekata poticanja razvoja civilnog društva na otocima u 2023. godini, te Poziv za dodjelu potpora male vrijednosti otočnim poslodavcima za pokretanje gospodarskih aktivnosti i očuvanje radnih mjesta.

Uz predsjednika Vlade sastanku su nazočili i potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ministar zdravstva Vili Beroš te ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs. 

Osim o dvama gore navedenim Pozivima, riječi je bio i o aktivnostima i mjerama iz resora regionalnoga razvoja usmjerenim prema otocima, Uredbi o kriterijima i mjerilima za utvrđivanje iznosa sredstava za fiskalnu održivost dječjih vrtića, zakonskim i podzakonskim aktima iz resora prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, poboljšanju zdravstvene usluge na otocima te ulaganjima u luke.

zadarotocno1

Nakon izlaganja, održana je rasprava sa svim prisutnim otočnim dionicima - županima, gradonačelnicima, načelnicima i ostalim predstavnicima regionalne i lokalne samouprave te drugih relevantnih institucija i organizacija. U sklopu današnjeg susreta održana je i dodjela ugovora iz Programa poticanja razvoja civilnog društva na otocima u 2023. godini i Programa potpora male vrijednosti otočnim poslodavcima za pokretanje gospodarskih aktivnosti i očuvanje radnih mjesta. Radi se o čak 52 udruge te 712 poslodavaca kojima su iz ovogodišnjih programa Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije danas svečano dodijeljeni ugovori.

Otočno vijeće osnovalo je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije kao svoje savjetodavno tijelo pri izradi i provođenju programa, planova, projekata, mjera i aktivnosti održivog razvoja otoka, s ciljem unaprjeđenja politike razvoja otoka. Iako je to Ministarstvo koordinator svih razvojnih politika vezanih uz otoke, i na drugim su ministarstvima – mora, prometa i infrastrukture, zdravstva, znanosti i obrazovanja – veliki izazovi i ulaganja za područje otoka i sve što čini kvalitetu javnih usluga na otocima. 

zadarotocno2

Otocima Dubrovačko-neretvanske županije 28 milijuna eura iz ITP programa

Podsjetimo, Dubrovačko-neretvanska županija završila je u kolovozu ove godine postupak javnog savjetovanja sa zainteresiranom javnošću za navedenu teritorijalnu strategiju, a kao dopunu aktualnog Plana razvoja DNŽ do 2027. godine. Dubrovačko-neretvanske županija ima na raspolaganju 28 milijuna eura za financiranje provedbe Teritorijalne strategije do kraja 2029. godine. Kada se tom iznosu doda vlastito učešće koje će nositelji projekata morati osigurati, može se ocijeniti da su u pitanju značajna sredstva koji će omogućiti financiranje većeg broja razvojnih projekata s ciljem podupiranja održivog i integriranog razvoj otoka te poluotoka Pelješca.

ITP program za otoke instrument je koji izravno potiče integrirani pristup planiranju i provedbi projektnih prijedloga i samim time predstavlja izvrstan poticaj za poboljšanje suradnje između JLS međusobno, ali i između JLS i drugih važnih razvojnih dionika. Usvajanje akta očekuje se krajem 2023. godine, a objava poziva na dostavu projektnih prijedloga u prvom kvartalu 2024. godine. Postupak izrade ovog razvojnog akta koordinira i izrađuje Regionalna agencija DUNEA u sklopu projekta Znanjem do EU fondova.

logotipi vidljivost

Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Regionalne agencije DUNEA.

Članak je objavljen u sklopu provedbe aktivnosti promidžba i vidljivost projekta 'Znanjem do EU fondova'.

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.