Promotivna biciklistička manifestacija 'Via Franciscana' održana u Konavlima

franciscanakonavlegl

Promotivna biciklistička manifestacija 'Via Franciscana' u organizaciji Regionalne agencije DUNEA i biciklističkog kluba Konavle, održana je u nedjelju 15. listopada, u Konavlima.

Manifestacija se održala u sklopu projekta ‘Kulturna ruta Franciscana’ koji za cilj ima umrežavanje franjevačkih samostana te muzeja, knjižnica,galerija i drugih franjevačkih ustanova vezanih uz franjevačke samostane, u jedinstvenu kulturno-turističku rutu pod nazivom „Franciscana“.

Promotivna tura obuhvatila je vožnju biciklom od Zvekovice do Pridvorja kroz prekrasne krajolike te je pružila priliku svim rekreativcima i zaljubljenicima u prirodu da istraže Konavle. Tijekom vožnje, sudionici su posjetili franjevački samostan sv. Vlaha u Pridvorju kako bi se podigla svijest o bogatoj kulturnoj baštini i značaju franjevaca. Sudionike biciklijade dočekali su predstavnici Regionalne agencije DUNEA koja provodi projekt ‘Kulturna ruta Franciscana’ zajedno s Uredom Vlade za europske integracije županije Zapadnohercegovačke.

franciscanakonavle1

Vrijednu zbirku Odjela za arheologiju Muzeja i galerija Konavala predstavila je Helena Puhara, te se kratko osvrnula i na samu povijest franjevačkog samostana Sv. Vlaha u kojem djeluje i BLUEMED centar gdje se može virtualno zaroniti u bogato podvodno arheološko nalazište podmorja Cavtata.

Konavoska biciklistička manifestacija druga je u nizu promotivnih biciklističkih tura koje se organiziraju u svrhu promocije i razvoja cjelovite ‘Kulturne rute Franciscana.‘ Prošli tjedan biciklijada je organizirana u Slanome i franjevačkom samostanu sv. Jeronima, a plan je da se tijekom studenog manifestacija održi i u Orebiću, u franjevačkom samostanu i crkvi Gospe od Anđela.

franciscanakonavle2

Projekt financira Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske kroz Program prekogranične suradnje Hrvatska-BiH. „Franciscana“ predstavlja platformu kroz koju će se kulturno, ali i turistički, vrednovati vrijedna kulturno-povijesna baština u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Crnoj Gori, koja je primarno očuvana zahvaljujući djelovanju franjevaca na ovim prostorima. Pripadnici tog reda su na ovim prostorima prisutni još od 13. stoljeća, te su osim dušobrižništva širili prosvjetu i kulturu kao jedini učitelji i začetnici prvih književnih i znanstvenih djela, te čuvari kulturno-povijesne baštine. „Franciscana“ je već pokrenuta u Hercegovini kroz organizaciju biciklističkih tura između franjevačkih samostana u Hercegovini, a potvrdila se i potreba da se ovakva inicijativa proširi na cijeli prostor na kojem su djelovali franjevci.

Vezane vijesti:

U Dubrovačkom primorju održana prva biciklistička manifestacija ‘Via Franciscana‘

grb rh

 

 

Program prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine financiralo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske

Kulturna ruta Franciscana

 

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.