DUNEA sudjelovala na međunarodnoj konferenciji „Zajedno na putu zelene tranzicije''

gogeteritorijalna1

Danas je u Korčuli, u organizaciji Europe Direct centra Korčula i platforme Pokret Otoka, održana međunarodna Konferencija 'Zajedno na putu zelene tranzicije' na kojoj su predstavljeni programi, planovi, poslovni modeli i ciljevi zelenih politika. Podužoj listi političkih dužnosnika pridružili su se predstavnici otočnih jedinica lokalne samouprave i institucija, među kojima je bila i predstavnica Regionalne agencije DUNEA, Gorana Margaretić.  

Konferencija je započela pozdravnim govorima, u ime Europske komisije online putem okupljene je pozdravila Carmen Gruber, voditeljica odjela za komunikaciju, partnerstva i mreže Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, gradonačelnica Korčule Nika Silić Maroević te zamjenik župana Dubrovačko-neretvanske županije Joško Cebalo.

Zanimljivo izlaganje o Teritorijalnoj strategiji razvoja otoka održala je državna tajnica Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova Spomenka Đurić. Prisjetila se osnivanja Otočnog partnerstva u istoj konferencijskoj dvorani hotela Liburna u travnju ove godine. Entuzijazam kojim su započeli provođenje realizaciju strategije kroz natječaje i projekte naišao je na niz izazova. 

Održana su dva vrlo dinamična i zanimljiva okrugla stola koja su moderirali Maja Jurišić, predsjednica Pokreta Otoka i Ivan Zoković iz korčulanske energetske zadruge Novi otok. Prvi je okrugli stol okupio gradonačelnicu Korčule Niku Silić Maroević i dvije otočne načelnice, Mariju Klisuru iz Lumbarde i Katarinu Gugić iz Vele Luke koje su govorile o zelenim projektima koje provode i dosadašnjem iskustvu s tranzicijom. Primjere dobre praske dali su gradonačelnik Makarske Zoran Paunović i gradonačelnik Križevaca Mario Rajn, a službeni okvir raspravi Gorana Margaretić, voditeljica Odjela za pripremu i provedbu strateških dokumenata Regionalne agencija DUNEA. 

gogeteritorijalna12

Drugi okrugli stol predstavio je niz investicijskih mogućnosti i benefita za izgradnju otočnih elektrana o čemu su govorili investitori Peter Kumer i Boris Čujkević te Franjo Toić iz Energetske zadruge Apsyrtides kao i spomenuta Petra Pomper iz zadruge KLIK.  Poseban trenutak koji je izmamio okupljenima osmijeh na lice jest dodjela priznanja i prigodnih poklona, zelenih sukulenata i različitog promo materijala, projektima održivog razvoja na otocima Korčuli i Lastovu.

View the embedded image gallery online at:
https://dunea.hr/novosti/2453-panel#sigProIdcbbfe3b55d

 

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.