Objavljena evidencija otočnih proizvoda i korisnika oznake ,,Hrvatski otočni proizvod''

vino2

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU objavilo je evidenciju otočnih proizvoda i korisnika oznake ,,Hrvatski otočni proizvod''.  

Evidencija je dostupna na službenoj stranici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU.regionalnoga razvoja i fondova EU.  Također, pozivaju se svi zainteresirani otočni subjekti da prate stranice Ministarstva na kojima će se objaviti javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu oznake „Hrvatski otočni proizvod“.

Projekt označavanja otočnih proizvoda „Hrvatski otočni proizvod“ započeo je 2007. godine s ciljem poticanja proizvodnje izvornih i kvalitetnih otočnih proizvoda. Krajem kolovoza 2022. donesen je Program „Hrvatski otočni proizvod“ koji je usklađen sa Zakonom o otocima ("Narodne novine" br. 116/2018., 73/2020., 133/2020., 70/2021) i  Pravilnikom o provedbi Programa „Hrvatski otočni proizvod“ u vezi s djelokrugom, brojem članova i sastavom stručnih povjerenstava za dodjelu oznake „Hrvatski otočni proizvod“, načinu vođenja evidencije subjekata kojima je dodijeljena oznaka „Hrvatski otočni proizvod“ i načinu provođenja kontrole nad korištenjem oznake „Hrvatski otočni proizvod“ (NN 139/2021)
 
Sukladno članku 36. Zakona o otocima a temeljem Programa „Hrvatski otočni proizvod“  Ministarstvo dodjeljuje oznaku  »Hrvatski otočni proizvod«  čiji je cilj poticanje proizvodnje i plasmana te promocija izvornih i inovativnih otočnih proizvoda, tradicije i baštine.
 
Oznaka se dodjeljuje otočnim proizvodima i nematerijalnom dobru u svrhu očuvanja otočne tradicije i identiteta putem javnog poziva za dodjelu oznake „Hrvatski otočni proizvod“ a na temelju podnesenog zahtjeva za otočni proizvod koji udovoljava uvjetima i kriterijima utvrđenim navedenim Pravilnikom i javnim pozivom.
 
Grupe otočnih proizvoda za koje se dodjeljuje oznaka „Hrvatski otočni proizvod“ : a) prehrambeni proizvodi b) pića c) kemijski proizvodi d) primijenjena umjetnost i dizajn i e) nematerijalno dobro.
 
Otočnom subjektu rješenje o dodjeli oznake „Hrvatski otočni proizvod“ izdaje se na temelju prijedloga stručnog povjerenstva i to na rok od pet godina. 

 

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.