DUNEA na sastanku regionalnih koordinatora Jadranske Hrvatske

gospicsastanak

Redovni sastanak regionalnih koordinatora Jadranske Hrvatske održan je 15. studenog u organizaciji Javne Ustanove RA LIRA-e, u Gospiću, a sastanku su nazočili i predstavnici Regionalne agencije DUNEA. 

Kao regionalni koordinatori, na sastanku su sudjelovali i predstavnici Javne ustanove Razvojne agencije Šibensko-kninske županije za koordinaciju i poticanje regionalnog razvoja, Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Regionalna razvojna agencija Primorsko-goranske županije -PRIGODA te Javna ustanova Regionalni koordinator Istarske županije. 

Cilj sastanka je bio razmjena dosadašnjih iskustava u strateškom planiranju, pripremi i provedbi EU projekata te razmjena ideja o budućim projektima od značaja za lokalni i regionalni razvoj. Također, na sastanku se raspravljalo o daljnoj ulozi regionalnih koordinatora u regionalnom razvoju u budućoj financijskoj perspektivi obzirom da je u kolovozu 2022. potpisan Sporazum o suradnji Republike Hrvatske s Europskom komisijom za financijsko razdoblje 2021. - 2027., sa strategijom ulaganja u iznosu od 9 milijardi eura za financiranje kohezijske politike.   

Odobreni su programi VFO-a 2021. – 2027. -  najizdašniji (s 5.2 milijarde eura) Konkurentnost i kohezija, ESF+ program, Programi Europske teritorijalne suradnje, te kao prvi u novom financijskom razdoblju, Nacionalni plan oporavka i otpornosti, mehanizam za ublažavanje gospodarske i socijalne posljedice pandemije koronavirusa.  

gospicsastanak1

Jedna od tema sastanka bile su i mogućnosti zajedničke prekogranične suradnje u Programu Interreg Italija – Hrvatska 2021 – 2027., Hrvatska - Bosna I Hercegovina - Crna Gora, te Programu transnacionalne suradnje Dunavske regije 2021.-2027.  Nastavno i na skoro usvajanje Programa Integrirani teritorijalni program 2021. – 2027. od strane Europske komisije, razgovaralo se o otočnom razvoju, ulozi otočnih koordinatora i otočnog vijeća te izradi teritorijalnih strategija za otoke.   

Navedene aktivnosti Regionalna agencija DUNEA provodi u sklopu projekta 'Znanjem do EU fondova', kroz koji se realizira stručna pomoć u pripremi i provedbi razvojnih projekata, provode se aktivnosti vezane uz središnji elektronski registar razvojnih projekata, sudjeluje se u izradi Županijske razvojne strategije i ostalih strateških i razvojnih dokumenata, provode se mjere informiranja potencijalnih korisnika EU fondova s područja županije, organiziraju se obrazovne aktivnosti o EU fondovima, te se osposobljava regionalni koordinator na teme EU fondova. Projekt je ugovoren kroz Operativni program konkurentnost i kohezija. Ukupna vrijednost projekta je 16.987.378,29 kuna, a iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano je 14.439.271,51 kuna.

logotipi vidljivost

Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Regionalne agencije DUNEA

Članak je objavljen u sklopu provedbe aktivnosti promidžbe projekta 'Znanjem do EU fondova'

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.