Održan uvodni sastanak s poduzetnicima na temu Plana industrijske tranzicije Jadranske Hrvatske

inf tranzicija 1404

Ministrica Tramišak sudjelovala je na uvodnom sastanku strateških foruma za regionalne lance vrijednosti u okviru Plana industrijske tranzicije Jadranske Hrvatske. 

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije je u prosincu 2020. godine započelo proces industrijske tranzicije NUTS 2 regija, u koji su uključene: Panonska Hrvatska, Jadranska Hrvatska i Sjeverna Hrvatska, kao regije koje imaju potencijal za jačanje regionalne konkurentnosti, koristeći šanse koje nude globalni mega trendovi za oživljavanje gospodarskog rasta i povećanje produktivnosti što predstavlja reformu i značajan iskorak u vođenju regionalne politike.

Provedba procesa industrijske tranzicije ima za cilj jačanje regionalne konkurentnosti kroz aktivnosti pametne specijalizacije i jačanje pozicije regionalnog gospodarstva u globalnim lancima vrijednosti, a isto će se provoditi uz pomoć fondova Europske unije i to u okviru novog Integriranog teritorijalnog programa za što je predviđena alokacija od 506 milijuna eura. 

Ministarstvo je ranije raspisalo Javni poziv za iskaz interesa za sudjelovanje u regionalnim lancima vrijednosti za svaku od pojedinih regija u okviru kojeg je pristiglo više od 1200 prijava zainteresiranih poduzetnika koji će imati priliku sudjelovati u kreiranju javnih politika za industrijsku tranziciju svojih regija.

Nakon izlaganja ministrice, predstavnici ministarstva prezentirali su poduzetnicima mogućnosti financiranja iz fondova Europske unije u kontekstu industrijske tranzicije te predstavili analizu mapiranja dionika regionalnih lanaca vrijednosti Jadranske Hrvatske kao i način rada strateških foruma za regionalne lance vrijednosti.

Tijekom travnja i svibnja Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije zajedno s poduzetnicima i ostalim partnerima ovog procesa, radit će na izradi akcijskih planova za regionalne lance vrijednosti kojima će se definirati elementi budućih javnih poziva za industrijsku tranziciju u okviru novog Integriranog teritorijalnog programa koji će konačno i biti raspisani po usvajanju operativnih programa od strane Europske komisije.

Više informacija dostupno je na službenoj stranici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Logo eu fondova

Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Regionalne agencije DUNEA.

Članak je objavljen u sklopu provedbe aktivnosti promidžba i vidljivost projekta 'Znanjem do EU fondova'.

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.