Održana završna konferencija projekta MONITORIS3

memorialis

Završna konferencija projekta MONITORIS3, na kojoj je Regionalna agencija DUNEA predstavila rezultate suradnje u pripremi i provedbi projekata u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, održala se online, 30. studenog u organizaciji Inovacijske agencije Galicije.

 

Prvi je to projekt u Dubrovačko-neretvanskoj županiji koji se bavio metodama praćenja i evaluacije strategija i pametnom specijalizacijom. Rezultirao je uspješnom pripremom dva strateška projekta ukupne vrijednosti oko 130 milijuna kuna: Regionalni centar kompetentnosti za turizam i ugostiteljstvo Dubrovnik i Životni stil na Jadranu kao inspiracija za održivi razvoj (TAKE IT SLOW).

Također, znanja stečena kroz MONITORIS3 o kreiranju i praćenju pokazatelja, omogućila su uspješno vođenje procesa izrade inovativnih indikatora u sklopu DUNEA-inog projekta Promocija kreativnog turizma kroz uspostavu iskustvenih i održivih ruta (CREATURES). Na razini Europske unije, prvi put je kreiran mehanizam praćenja za tri sektora: kreativne i kulturne industrije, zaštita i upravljanje baštinom i održivi turizam.

Autorica indikatora, Daniela Jelinčić iz Instituta za razvoj i međunarodne odnose, objavila ih je u znanstvenom članku Indicators for Cultural and Creative Industries’ Impact Assessment on Cultural Heritage and Tourism te ih predstavila na završnoj konferenciji projekta MONITORIS3 kao primjer dobre prakse.

Olja Ljubišić, ispred Regionalne agencije DUNEA, predstavila je Akcijski plan za praćenje Regionalnog centra kompetentnosti za turizam i ugostiteljstvo Dubrovnik kao centra za istraživanja, razvoj i inovacije u turizmu i ugostiteljstvu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

memorialis2

Cilj provedbe projekta MONITORIS3 bila je razmjena iskustava u praćenju i evaluaciji provedbe Strategije pametne specijalizacije u europskim regijama. Projekt se provodi u sklopu programa Interreg Europe, svojevrsnog akceleratora za regionalni razvoj koji pridonosi jačanju kapaciteta više od 15 tisuća stručnjaka koji se bave tematikom regionalnog razvoja.

Nositelj projekta MONITORIS3 je Inovacijska agencija Galicije (GAIN), a uz Regionalnu agenciju DUNEA, kao projektni partneri sudjeluju portugalska Nacionalna inovacijska agencija i Komisije za koordinaciju i razvoj Regije Sjever, Regionalna razvojna agencija Regije Zapadna Rumunjska, Odjel za istraživanje i inovacije Regije Veneto te Vijeće Regije Norland.

Projekt MONITOIRS3 vrijedan je 1.395.103 eura, dok je proračun Regionalne agencije DUNEA 160.138 eura, a iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Transnacionalni program Europa osigurano je 85 posto sredstava proračuna.

 Logotip Interreg Europa

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.