Poticanje zelene tranzicije u Europi: Komisija ulaže 1,5 milijardi eura u inovativne projekte u području čistih tehnologija

energija 0411

Europska komisija pokrenula je drugi poziv na podnošenje prijava za velike projekte u okviru Inovacijskog fonda, jednog od najvećih programa na svijetu za demonstraciju niskougljičnih tehnologija, koji se financira prihodima s dražbe emisijskih jedinica iz sustava EU-a za trgovanje emisijama. S proračunom od 1,5 milijardi eura u okviru Inovacijskog fonda financirat će se napredne tehnologije za obnovljivu energiju, energetski intenzivne industrije, skladištenje energije te hvatanje, upotrebu i skladištenje ugljika.

Zbog izrazito velikog broja prijava u prvom pozivu i izvrsnog portfelja projekata Komisija je pojednostavnila postupak prijave koji se sad sastoji od samo jedne faze. Time će se znatno skratiti razdoblje od podnošenja prijave do dodjele bespovratnih sredstava. Projekti će se ocjenjivati prema potencijalu za sprečavanje emisija stakleničkih plinova, inovacijskom potencijalu, financijskoj i tehničkoj zrelosti te potencijalu za proširenje i troškovnoj učinkovitosti. Poziv je otvoren do 3. ožujka 2022. za projekte iz svih država članica te Islanda i Norveške.

Europska investicijska banka pružit će pomoć za razvoj perspektivnih projekata koji nisu još dovoljno zreli za primanje bespovratnih sredstava.

Projekti se mogu prijavljivati putem portala EU-a za financiranje i natječaje, na kojem su dostupne detaljnije informacije o cijelom postupku. Rok za podnošenje prijedloga je 3. ožujka 2022. Podnositelji prijava bit će obaviješteni o rezultatima ocjene projekata u trećem tromjesečju 2022. Dodjela bespovratnih sredstava i potpisivanje projekata provest će se u četvrtom tromjesečju 2022.

Budući podnositelji prijava i drugi dionici moći će se informirati i postavljati pitanja o novom pozivu na informativnom danu 10. studenoga.

Više informacija o navedenom dostupno je na službenoj stranici Europske komisije.

logotipi vidljivost

Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Regionalne agencije DUNEA

Članak je objavljen u sklopu provedbe aktivnosti informiranja projekta 'Znanjem do EU fondova'

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.