U Dubrovniku predstavljeni projekti WINTER MED i INHERIT

winter 1

Predstavnice Regionalne agencije DUNEA i Zavoda za prostorno uređenje DNŽ održale su 28. listopada u Dubrovniku radni sastanak s predstavnicama Ministarstva turizma i sporta RH na kojem su predstavljeni rezultati i aktivnosti projekata ugovorenih preko Programa prekogranične suradnje INTERREG MED- WINTER MED i INHERIT. Projekti WINTER MED i INHERIT su u fazi kapitalizacije pa je cilj ovoga sastanka bio prijenos znanja stečenih kroz projekt i metodologija izrade studija.

Ivana Prce, ispred Regionalne agencije DUNEA, predstavila je projekt WINTER MED čiji je cilj promicanje održivog i odgovornog cjelogodišnjeg turizma na otocima na području Mediterana uz istodobno očuvanje i valorizaciju kulturne i prirodne baštine. Barbara Savin i Marina Oreb, ispred Zavoda za prostorno uređenje DNŽ predstavile su Elaborat integralne zaštite i revitalizacije povijesnih naselja otoka Korčule i Mljeta koji se izrađuje u sklopu provedbe projekta WINTER MED. Elaborat će služiti kao podloga za izradu regionalnog akcijskog plana razvoja cjelogodišnjeg održivog odgovornog turizma, kao i za izradu smjernica za planiranje i projektiranje u tradicijskim naseljima na otocima Korčuli i Mljetu.

Nositelj projekta WINTER MED je Udruženje toskanskih regija, a Regionalna agencija DUNEA jedan je od devet projektnih partnera. Ukupna vrijednost projekta WINTER MED je 2 milijuna i 650 tisuća eura, a 85% bespovratnih sredstava osigurano je kroz Europski fond za regionalni razvoj.

Predstavnice Ministarstva turizma i sporta RH Tatjana Martinović Vučetić i Ana Marija Vukčević predstavile su projekt INHERIT čija je svrha poboljšanje strateške javne politike i mjera zaštite koje se bave negativnim učincima intenzivnih turističkih tokova na programskom području MEDITERANA (MED), uspostava MED INHERITURA područja koja predstavljaju područja u kojima ljudske djelatnosti koegzistiraju s prirodnom baštinom, te jačanje tematskih turističkih ruta (npr. na udaljenim otocima, povijesnim lokalitetima, vodene aktivnosti, promatranje ptica, itd.). INHERIT je integrirani projekt koji se provodi od veljače 2018. do kraja travnja 2022. godine, okuplja 15 partnera iz 10 zemalja programskog područja Programa INTERREG MEDITERAN, a ukupni projektni proračun iznosi oko 5.6 milijuna eura.

Na sastanku je naglašeno kako projekti prekogranične suradnje mogu odigrati značajnu ulogu u razvoju lokalne zajednice i biti izuzetno važan čimbenik u pokretanju novih inicijativa u lokalnoj zajednici.

wintermed logo

OZNAKE

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.