Odrađena zračna snimanja saliniteta u dolini Neretve u sklopu projekta MoST

most 1

U sklopu projektnih aktivnosti projekta MoST, u Opuzenu 27. listopada održan je radni sastanak na kojem je uz projektni tim nazočila i ravnateljica Regionalne agencije DUNEA Melanija Milić.

Nakon radnog sastanka uslijedio je obilazak pilot područja Kuti, Opuzen ušće, Jasenska, Vidrice, Crepina, Mala Neretva, Luke, Komin i Ploče gdje su se u sklopu projektnih aktivnosti odradila zračna snimanja zaslanjenosti podzemnih voda i poljoprivrednih površina. Riječ je o neinvazivnoj geofizičkoj metodi istraživanja i tehnologiji koja nema štetnih utjecaja kako po objekte tako ni po ljudsko zdravlje. Metoda se provodi niskim preletom helikopterom 20 do 40 metara iznad tla, te se po prvi put u ovom obliku izvodi na području Republike Hrvatske.

Za provedbu mjerenja angažirana je tvrtka GEOTechnologies, interpretaciju provedenih mjerenja provodi tvrtka Aarhusgeo, dok je nositelj provedbe aktivnosti Sveučilište Cagliari. 

Tema je dodatno obrazložena od strane članova projektnih timova: prof. Veljka Srzića sa Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilište u Splitu, Petra Malete iz Regionalne agencije DUNEA, te Sjepana Kambera iz Hrvatskih voda emisiji na radio Delti.

Cilj projekta MoST je kroz terenske istražne radove, analizu poljoprivredne proizvodnje, uspostavu sustava praćenja slanosti u površinskim i podzemnim vodama, kao i modelskim ispitivanjima učinkovitosti predloženih mjera zaštite od štetnog djelovanja morske vode, zaštititi poljoprivrednu proizvodnju i okoliš u područjima pod utjecajem morske vode.

Projekt traje do lipnja 2022. godine i očekivani rezultati projekta uključuju uspostavu sustava monitoringa koji će mjeriti obilježja cirkulacije podzemnih voda i prodora slane vode u sustav slatke vode, te izradu plana prilagodbenih mjera temeljenih na rezultatima laboratorijskih istraživanja i testiranja protumjera.

Uz Regionalnu agenciju DUNEA na projektu sudjeluju partneri iz Italije: Sveučilište u Padovi, Nacionalno vijeće za istraživanja, Upravno tijelo za sanaciju zemljišta „Adige Euganeo“, Regija Veneto, te hrvatski partneri Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu i Hrvatske vode. Projekt vrijedan nešto više od dva i pol milijuna eura ugovoren je u sklopu programa Interreg Italy - Croatia 2014.-2020. uz stopu sufinanciranja bespovratnih sredstava od 85%. Proračun Regionalne agencije DUNEA iznosi 120 tisuća eura.

 Logotip programa Interreg Hrvatska Italija - MoST

 

OZNAKE

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.