EKO RUJAN: Na Lastovskom valu

lastovo

Na području našeg najmlađeg morskog zaštićenog područja, koje uskoro slavi 15. godina od proglašenja, provodi se jedinstven interdisciplinarni projekt. Naime, stručnjaci iz cijeloga svijeta provode istraživanje oceanografskog fenomena koji se događa na Lastovu i na samo par drugih otoka na svijetu – valova vezanih uz otok.

Riječ je o fenomenu koji se događa zbog Zemljine rotacije pri čemu se događa „zarobljavanje“ površinskih i dubinskih (internih) valova uz obalu, odnosno obalu otoka. Ovaj fenomen je zabilježen tek na nekoliko lokacija na svijetu te se Lastovo našlo uz bok s poznatim otocima – Bermuda, Havaji i Gotland u Baltiku.

Sa ciljem daljnjeg očuvanja ekosustava Park prirode Lastovsko otočje organizirao je 11. rujna čistku otpada iz mora, a uoči Dana Općine potpisana su dva iznimno važna ugovora za Lastovo. Tako Dubrovačko-neretvanska županija osigurava 130 tisuća kuna za nabavu opreme za sanaciju onečišćenja na moru, te je potpisan ugovor o izgradnji lokalne ceste za Skrivenu luku duljine 2.7 kilometara vrijednosti 6 milijuna kuna.

View the embedded image gallery online at:
https://dunea.hr/novosti/1604-na-lastovskom-valu#sigProId2071a062e6

 

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.