Kreativna Europa: više od dvije milijarde eura za potporu oporavku, stabilnosti i raznolikosti kulturnih i kreativnih sektora

kultura11

Europska komisija danas je objavila nove mjere za potporu kulturnim i kreativnim sektorima u Europi i šire nakon donošenja programa rada za prvu godinu programa Kreativna Europa 2021. – 2027.

Za program Kreativna Europa 2021. dodijelit će se dosad nezabilježen proračun od oko 300 milijuna eura, što će djelatnicima i umjetnicima iz svih sfera kulture povećati mogućnosti rada i suradnje u različitim disciplinama te potaknuti širenje kruga publike. Danas donesenim planom postavljena je osnova za prve pozive na podnošenje prijedloga u okviru novog programa. Pozivi će biti otvoreni za sve organizacije aktivne u relevantnim kulturnim i stvaralačkim sektorima. Ukupni proračun programa od 2,4 milijarde eura tijekom sedam godina povećao se za 63 % u odnosu na prethodni proračun.

Cilj Kreativne Europe je i povećanje konkurentnosti kulturnih sektora te podržavanje njihova rada na aktivnostima koje su zelenije te u većoj mjeri digitalne i uključive. Posebna pozornost posvećena je jačanju vitalnosti i oporavku kulturnih i kreativnih sektora s obzirom na pandemiju bolesti COVID-19.

U programu Kreativna Europa 2021 utvrđuju se zajednički ciljevi za kulturne i kreativne sektore, uz veći fokus na transnacionalno stvaralaštvo, optjecaj djela na globalnoj razini i promicanje europskih djela, inovacije među sektorima i lakši pristup financiranju s pomoću većih stopa sufinanciranja EU-a. Pri osmišljavanju i provedbi svih aktivnosti i projekata predloženima za financiranje trebali bi se poštovati rodna ravnopravnost i obveze EU-a u području okoliša.

Potprogramom MEDIA u okviru programa Kreativna Europa podupire se razvoj i distribucija filmova i audiovizualnih djela na međunarodnoj razini, doprinosi njegovanju talenata i upravlja ciljanim mjerama za poboljšanje medijske pismenosti, pluralizma i slobode medija. Programom će se nastaviti promicanje europske kulturne i jezične raznolikosti.

logotipi vidljivost

Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Regionalne agencije DUNEA

Članak je objavljen u sklopu provedbe aktivnosti informiranja projekta 'Znanjem do EU fondova'

 

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.