Regionalna agencija DUNEA sudjelovala na međunarodnoj konferenciji o kreativnim i kulturnim industrijama

Screenshot online sastanka projekta CREATURES

U sklopu projekta CREATURES, Regionalna agencija DUNEA sudjelovala je na dvodnevnoj međunarodnoj konferenciji 23. i 24. ožujka 2021., u organizaciji Instituta za urbano planiranje Republike Slovenije. Sastanak je planiran u Ljubljani a održan online, zbog ograničenja uvjetovanih pandemijom COVID-19.

Fokus sastanka bili su potencijali inovativnog turizma, kulturne baštine te kreativnih industrija u cilju održivog razvoja. Razmjenjivala su se znanja o teritorijalnom upravljanju kao potpori gospodarskom oporavku nakon COVID-a, urbanističkoj agendi za EU, novoj strategiji pametne specijalizacije te uspjesima Slovenije na tom putu.

Regionalna agencija DUNEA prezentirala je plan izrade preporuka za unapređenje politika za kreativne i kulturne industrije kao i plan izrade lokalnih akcijskih planova kojima bi se spomenute politike prilagodile i primijenile na lokalnom području. Naglasak je stavljen na poticanje primjene inovacija, tehnologije i znanja u interpretaciji, valorizaciji i promociji baštine kroz nove turističke proizvode za mlade turiste. Kroz projekt, Regionalna agencija DUNEA surađuje i s brojnim dionicima, tako su se Ana Žuvela, doktor znanosti i asistent pri Institutu za razvoj i međunarodne odnose te Žarko Dragojević, glasnogovornik Kazališta Marina Držića, pridružili konferenciji te pridonijeli razmjenama znanja svojom stručnošću po pitanju kreativnih i kulturnih industrija.

Ana Žuvela je, u sklopu okruglog stola, podijelila neke od rezultata testne faze istraživanja utjecaja pandemije COVID-19 i zagrebačkog potresa na organizacije civilnog društva u suvremenoj kulturi i umjetnosti, a koje je Zaklada „Kultura nova“ u okviru Odjela za istraživanje i razvoj pokrenula u svibnju 2020. Kroz istraživanje, sagledane su uloge i pozicije kulture i umjetnosti u društvenim i ekonomskim procesima tijekom krize te posljedice prelijevanja negativnih učinaka krize na taj sektor kao i cjelokupni ekosustav.

Tijekom zanimljive rasprave, Žarko Dragojević se osvrnuo na turbulentnih 12 mjeseci za nama, ali unatoč problemima izazvanih corona virusom, naglasio je kako je Kazalište Marina Držića cijelo to vrijeme bilo otvoreno, izuzev prvog lockdowna u proljeće 2020. Istaknuo je također kako su zaposlenici KMD-a od prvog dana poduzeli sve epidemiološke mjere i time ustanovu upisali na sigurnu kartu “Safe Stay in Croatia” (Ministarstvo turizma i sporta RH). Nove produkcije pod vodstvom ravnatelja Paola Tišlljarića se kontinuirano rade u 2021. godini, a broj posjetitelja je i dalje sveden na svega 25% od normalnog kapaciteta.

Proračun Regionalne agencije DUNEA je 1,6 milijuna kuna dok je ukupan proračun projekta 13,9 milijuna kuna. Projekt je ugovoren kroz Jadransko-jonski program transnacionalne suradnje INTERREG ADRION i sufinanciran je 85 posto sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. CREATURES se provodi od ožujka 2020. do kolovoza 2022. godine.

LOGO projekta CREATURES

OZNAKE

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.