POVIJEST NA ZRNU SOLI

Program: Operativni program ''Konkurentnost i kohezija'' 2014-2020

Nositelj: Općina Ston

Partneri: Regionalna agencija DUNEA, Društvo prijatelja dubrovačke starine, Turistička zajednica Općine Ston, Župa svetog Vlaha iz Stona i tvrtka Natura Dalmatia

Trajanje: 02/2014 (retroaktivno) – 02/2019

Proračun: ukupni prihvatljivi troškovi 56.625.224,83 kuna, od čega 85 % bespovratna sredstva u iznosu od 47.995.706,59 kuna

Opis projekta: 

Kulturno-povijesna cjelina Stona sa zidinama i utvrdama nastala u vremenu Dubrovačke Republike, kao jedinstven potencijal za intenzivniji razvoj turizma, u lošem je fizičkom stanju i zbog toga nedostupna turistima. Na temelju takvih polazišta kreiran je i osmišljen intergirani projekt „Povijest na zrnu soli“ koji predviđa rekonstrukciju, obnovu i opremanje ključnih objekata kulturne baštine na području Stona.

Nositelj projekta je Općina Ston, a kao partneri sudjeluju Regionalna razvojna agencija DUNEA, Društvo prijatelja dubrovačke starine, Župa sv. Vlaha – Ston, Turistička zajednica Općine Ston i privatni poduzetnik Natura Dalmatia.
Društvo prijatelja dubrovačke starine kroz ovaj će projekt financirati rekonstrukciju, uređenje i opremanje tvrđave Koruna, opremanje tvrđave Veliki Kaštio, rekonstrukciju i uređenje poteza južnog zida Stonskih zidina te uređenje parka Komarda. Impresivni kompleks Stonskih zidina i tvrđava izgrađen je u 14. stoljeću, a kao njegove najznačajnije, a ujedno i, prema fizičkom stanju, najkritičnije točke su tvrđava Veliki kaštio u Stonu i tvrđava Koruna u Malom Stonu. Nakon rekonstrukcije, obnove i opremanja postat će jedinstvene posjetiteljske atrakcije.

Obnovom poteza južnog zida u Stonu dodatno se osnažuje atraktivnost cijelog kompleksa. Ovaj se dio zidina nalazi u samom centru Stona pored parka Komarda i u blizini Lapidarija. Park Komarda sada je u zapuštenom stanju, a njegovim uređenjem omogućit će se sigurniji i ugodniji pristup zidinama. Također, stvorit će se funkcionalna cjelina koja će budućim posjetiteljima zidina omogućiti prostor za odmor, dječju igru i zabavu (roditelji s djecom) te prostor za informiranje i za organiziranje raznih društvenih i kulturnih događajanja.

Na prilasku zidinama i parku Komarda smještena je Biskupska palača u čijem je prizemlju lapidarij. Za provedbu aktivnosti obnove i proširenja Stonskog lapidarija bit će zadužena Župa sv. Vlaha, Ston. Njegovim se uređenjem stvara dodatna atraktivna turistička lokacija koja će na oko 135 kvadrata prostora ponuditi jedinstvene eksponate iz crkvene i svjetovne povijesti. Projekt predviđa i obnovu Napoleonovog puta, u onom djelu koji se nalazi na području općine. Turistička zajednica Općine Ston zadužena je za promociju projekta kroz turističke sajmove i promotivne materijale, dok će DUNEA, kao jedan od projektnih partnera, biti zadužena za aktivnost nadogradnje tematske staze 'Pelješac – vinsko carstvo'. U projekt je uključen i privatni poduzetnik Natura Dalmatia, koja će nadogradnjom svog poslovanja nadopuniti projektne aktivnosti, a sve s ciljem kvalitetnije i bogatije turističke ponude u općini Ston zasnovane na kulturnoj baštini.

Više o projektu na službenoj stranici Povijesti na zrnu soli

Logotip Europski i strukturni fondovi, zastava EU s porukama Europska unija i Zajedno do fondova EU i vizulani identitet Povijesti na zrnu soli

Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Regionalne agencije DUNEA

Službena stranica strukturnih fondova

 

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.