U Zavičajnoj kući Dubrovačkog primorja održano prvo predavanje

zavicajprimorje

U Zavičajnoj kući Dubrovačkog primorja održano je predavanje povjesničara umjetnosti Ivana Viđena na temu "Kulturni kontekst Slanoga u razdoblju zlatnog doba Dubrovnika".  

Prvo je to predavanje održano u prostorima Zavičajne kuće koja je svečano otvorena prošlu srijedu, 29. siječnja, a osim postava koji prikazuje bogatu kulturnu i etnografsku baštinu ovog kraja, u obnovljenoj kući planiraju se održavati radionice, predavanja, kulturni i znanstveni skupovi  kao i ostale manifestacije značajne za mjesto.

Viđen je u svom predavanju podsjetio da se zlatno doba Dubrovnika, pa samim tim i zlatno doba Slanog, obično smatra dobom 15. i 16. stoljeća, dobom trgovačke, političke i gospodarske ekspanzije Grada-Republike. Osvrnuo se povjesničar umjetnosti na detalj dubrovačkog galijuna koji je prikazan na oltarnoj slici, još jednom podsjetivši da je Slano, nakon Dubrovnika, možda 'najpomorskije mjesto' Dubrovačke Republike u tom trenutku - u 16. i početkom 17 stoljeća. 

zavicajprimo2

Predavanje je organizirao Hrvatski restauratorski zavod u sklopu projekta „Ruralna, poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija“ u kojem sudjeluje kao jedan od jedanaest partnera. Nositelj cjelokupnog projekta je Dubrovačko-neretvanska županija, a administrativno i operativno vodi ga Regionalna agencija DUNEA. Ukupna vrijednost projekta je 32.645.708,48 kuna, od čega su bespovratna sredstva 27.748.345,48 kuna. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. 

traka kultura

 

OZNAKE

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.