Tiskana nova knjiga o tradicionalnim zanatima, razvoju turizma i kulturnoj baštini

knjigakorcula

Knjiga 'Grad Korčula - Kroz arhivsku građu kotarskog poglavarastva i općine korčulanske' (tijekom 19. i 20. st.) autora Nevena Fazinića objavljena je krajem ove godine, a tisak knjige sufinanciran je kroz projekt 'Ruralna poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija' u okviru kojeg je proveden i niz znanstvenih istraživanja o životu Grada Korčule tijekom 19. i 20. stoljeća.

Glavne tema istraživanja bili su tradicionalni obrti, zanati, razvoj turizma i razvoj nematerijalne kulturne baštine. Poseban se naglasak stavio na kamenoklesarstvo, pomorstvo i ribarstvo koje su se istaknule kao glavne djelatnosti Korčule kroz povijest no važno je spomenuti i ljekarništvo, brodogradnju, zlatarstvo, pekarstvo, limarstvo, postolarstvo, pomorstvo, ugostiteljstvo, turizam i brojne dr. Osim spomenutog, autor Neven Fazinić, koristeći arhivsku građu Arhivskog sabirnog centra Korčula-Lastovo, obrađuje i teme poput iseljeništva, bratovština, društva, cesta, zdravstva, poljoprivrede, vinogradarstva, elektrifikacije te brojne druge.

Upravo na temelju tih istraživanja nastala je knjiga Grad Korčula, Kroz arhivsku građu kotarskog poglavarastva i općine Korčulanske (tijekom 19. i 20. st.), u kojoj su kako i sam autor u predgovoru napominje „svi pisani materijali posloženi kronološki prema godinama“. (Fazinić, Grad Korčula, Kroz arhivsku građu kotarskog poglavarastva i općine korčulanske
(tijekom 19. i 20. st. 2019:8)

Fazinić također naglašava kako jezik kojim je ova arhivska građa pisana nije ispravljao niti korigirao, kako talijanski tako i hrvatski, a doneseni su u izvornom obliku, „stoga je ova knjiga ujedno i spomen jednog vremena, prvih početaka pismenosti na otoku i korištenje svog hrvatskog materinskog jezika.“ (Fazinić, Grad Korčula, Kroz arhivsku građu kotarskog poglavarastva i općine korčulanske (tijekom 19. i 20. st.) 2019:8)

Osim spomnute knjige, projektom je tiskana i knjiga Zvonka Letice Stoljeće i pol Korčulanskog turizma koja je predstavljena 27. rujna 2019. godine, kada se pod okriljem UNWTO-a (Svjetske turističke organizacije) diljem svijeta obilježava Svjetski dan turizma (World Tourism Day).

Projekt Ruralna poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija sufinancirala je Europska Unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativni program 'Konkurentnost i kohezija' 2014-2020. Ukupna vrijednost projekta je 33.872.704,57 kuna, od čega su bespovratna sredstva 27.748.345,48 kuna.

Nositelj projekta je Dubrovačko-neretvanska županija, provedbu koordinira Regionalna agencija DUNEA, a Grad Korčula i Korčulanska razvojna agencija KORA su dio partnerskog konzorcija. Cilj projekta stvaranje je i promocija kulturne i etnografske ponude Dubrovačko-neretvanske županije pod zajedničkim nazivom „Putevima prošlosti“. U sklopu projekta označene su pješačke staze Austrijski put i četiri tematske staze Babino polje, a uređuju se Zavičajna kuća Dubrovačko primorje, Gradski muzej Korčula smješten u palači Ismaeli-Gabrielis i Muzej zlata i srebra Smokvica.

                                                       logotipi vidljivost

 

 

 

OZNAKE

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.