MIHOVIL DEPOLO Sudjelovanje na projektu jedinstvena je prilika za napredovanje u poslu

depologlavna

Svake godine na Badnji dan ispred radionice Restauriranja Depolo svojim sugrađanima vlasnik Mihovil Depolo podijeli stotinjak badnjaka kako bi mogli kod kuće njegovati tradiciju grada Korčule.

Ljubav prema drvu njeguje još od djetinjstva, upijajući zanat od svog nona. Danas ima svoju radionicu, a u sklopu projekta ' Ruralna poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija' sredstvima Europske unije nabavio je stroj za fino pjeskarenje i sustav ventilacije i usisa čime je uvelike ojačao konkurentnost Obrta i suradnju s Gradskim muzejom Korčule, a posebno ponudu i prezentaciju tradicionalnih vještina. U mini intervju, Depolo otkriva koliko mu je nabava stroja pomogla u poslu, što je potrebno za baviti se restauriranjem drva te kako teku pripreme na Korčuli za blagdane.

Koliko Vam je stroj nabavljen kroz projekt pomogao u poslu? Biste li drugima preporučili da se priključe nekom takvom projektu i povlače sredstva iz Europske unije?

Strojevi koje sam nabavio u projektu svakodnevno mi pomažu u poslu. Sa nabavkom ventilacije, radni uvjeti su mi se nemjerljivo poboljšali, također nabavka lakirnice mi je poboljšala uslugu i smanjila udisanje štetnih tvari. Pjeskara mi je ubrzala posao i kvalitetu usluge. Svakako bi preporučio obrtnicima kao što sam ja da se priključe nekom projektu jer smatram da je to jedinstvena prilika za napredovanje u poslu.

Što ste u proteklih šest mjeseci sve obnavljali, restaurirali?

U zadnjih šest mjeseci osim što sam kao inače restaurirao namještaj iz privatnih zbirki istaknuo bi restauriranje klavira „Nannete Streicher“ (starog 200 godina) u suradnji sa Atelierom Pavlinić, sada trenutno privodim kraju restauraciju namještaja stare korčulanske apoteke Zovetti.

depolotxt1

Najavljena je i suradnja s muzejom Grada Korčule o prezentaciji tradicionalnih zanata i vještina. Možete li nam reći više o tome?

Suradnja radionice Restauriranja Depolo i Gradskog muzeja je gotovo na mjesečnoj bazi, bilo ako je riječ o manjim intervencijama na predmeta ili savjetodavnog karaktera, međutim kako je djelovanje muzeja trenutno ograničeno zbog obnove zgrade muzeja, mislim da će prezentacija zanata biti moguća tek po završetku radova.

Je li poraslo zanimanje za rad s drvom? Što je potrebno za baviti se tim poslom?

Ne znam je li poraslo zanimanje za rad s drvom, ali znam da je veliki interes za rad moje radionice, to zaključujem po čestim upitima potencijalnih klijenata kao i po pratiteljima mojih aktivnosti na društvenim mrežama. Za rad s ovim poslom je potrebno najprije obrazovanje, iskustvo, a i ono kako se zna reći „treba imat´ mota“ za raditi s rukama.

Hoćete li i ove godine sudjelovati u pripremama za Božić na Korčuli?

U pripremama za Božić sudjelujem tako što izrađujem Korčulanski badnjak. U vrijeme kada je u Korčuli cvjetala drvena brodogradnja postojao je običaj da brodograditelji za svoje prijatelje naprave tradicionalni "korčulanski badnjak". Danas kada je brodogradnja gotovo iščezla trudimo se nastaviti tradiciju naših predaka. Korčulanski badnjak je cjepanica obrađena sa jedne ili dvije strane, najčešće od drva borovine ili crnog hrasta - česvine. Na gornju stranu cjepanice se izbuše tri rupe, u njih se zabodu tri grančice lovorike. Na badnju večer obitelj se okupi oko badnjaka, podno grančica lovorike se stave tri fritule (korč.prikle), pospu se sa malo pšenice i riže. Najstariji član obitelji se pomoli za sve mrtve, držeći veliku čašu crnog vina blagoslovi badnjak, potom popije gutljaj iz te čaše a nakon njega ostali članovi obitelji. Badnjak se nakon blagoslova baci u vatru.

depolotxt2

 

Nositelj projekta Ruralna poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija je Dubrovačko-neretvanska županija, a administrativno ga vodi Regionalna agencija DUNEA s 10 partnera. Ukupni prihvatljivi troškovi iznose 32.645.708,48 kuna, od čega je bespovratna sredstva u iznosu od 27.748.345,48 kuna sufinancirala Europska Unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Projekt se provodi kroz Operativni program konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Projekt je započeo u siječnju 2017. godine i trajat će do siječnja 2020.

                                                                                   logotipi vidljivost

 

OZNAKE

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.