Otvorena izložba o glavnom oltaru crkve sv. Jeronima u Slanome

izlozbafinal

Izložba "Slano, crkva sv. Jeronima - glavni oltar Poklonstva triju kraljeva" otvorena je u ponedjeljak, 16. prosinca, u Samostanu sv. Klare u organizaciji Hrvatskog restauratorskog zavoda. 

Izložba se održala u sklopu aktivnosti Hrvatskog restauratorskog zavoda koje su dio projekta "Ruralna, poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija", te će biti dio multimedijalnog postava Zavičajne kuće Dubrovačkog primorja čije se otvaranje očekuje početkom iduće godine.  

Na otvaranju izložbe sudjelovali su pastoralni vikar Dubrovačke biskupije don Ante Burić, u ime Dubrovačko-neretvanske županije i Regionalne DUNEA Renata Glunčić, pročelnik Upravnog odjela Općine Dubrovačko primorje Ivo Kola te voditeljica restauratorskog odjela Dubrovnik Hrvatskog restauratorskog zavoda Nađa Lučić. 

Projekt administrativno vodi Regionalna agencija DUNEA, te se okupljenima obratila Renata Glunčić pojasnivši da projekt koji nosi slogan 'Putevima prošlosti'  naglasak stavlja na predstavljanje kulturno-povijesnog i etnografskog nasljeđa ruralnih dijelova naše županije.

'Već tri godine s 11 partnera, s nositeljem Dubrovačko-neretvanskom županijom trudimo se od zaborava sačuvati brojne neispričane priče, među kojima i priču o Primorju i njegovoj pomorskoj tradiciji. Ovom izložbom predstavlja se bogatstvo zavjetnih oltara koje su pomorske obitelji ostavile u nasljeđe. Digitalna interpretacija i 3D prikaz informacija i zanimljivosti o oltaru moći će se vidjeti u Zavičajnoj kući Dubrovačkog primorja. Ovaj projekt je živi primjer kako se zajedničkim radom i suradnjom lokalne zajednice, stručnjaka, znanstvenika te tijela javne uprave mogu uspješno iskoristiti sredstva Europske unije', istaknula je Glunčić. 

izlobza2

Voditeljica Restauratorskog odjela Hrvatskog restauratorskog zavoda u Dubrovniku, Nađa Lučić pojasnila je da su restauratorsko-konzervatorski radovi na ovom oltaru izvedeni prije nekoliko godina.

'Ovaj projekt nam je bio prilika da se vratimo umjetnini i da s naših pozicija prezentiramo kako mi vidimo umjetninu i na koji način možemo kolektivno iščitavati umjetnine, te na koji način onu predstavljaju dio našeg identiteta', te je pozvala okupljene da skinu aplikaciju posvećenu oltaru Poklonstva triju kraljeva.

Oltar Poklonstva triju kraljeva iz crkve sv. Jeronima u Slanom nastao je u napuljskim radionicama i predstavlja reprezentativan primjer cjelovito očuvanog drvenog retabla iz druge polovine 16. stoljeća koji je još u funkciji. Cilj izložbe je predstaviti slojevitost umjetnine dotaknuvši se povijesnog i povijesno-umjetničkog konteksta, sakralne i duhovne vrijednosti i simbolike, te tehnologije izrade i problematike izvedenih konzervatorsko-restauratorskih radova na oltaru.

Cilj konzervatorsko-restauratorskih radova bio je prvenstveno stabiliziranje gradbenog materijala i uspostavljanje materijalne cjelovitosti umjetnine, no uvijek je to i duhovna obnova. Umjetnine baštine zajedničko iskustvo i emocije, nijemi su akteri neprekinute komunikacije kroz vrijeme i time važan dio našeg identiteta. Stoga izvedeni radovi nisu bili samo materijalna nego i simbolička duhovna obnova, kojom se ističe nematerijalna vrijednost predmeta, izvorni kontekst i lokalno nasljeđe. Izložbom se nastoji skrenuti pozornost na vrijednost kulturnih dobara koje posjedujemo, ali i na stalnu potrebu za očuvanjem nasljeđene baštine.

Projekt "Ruralna, poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija"  sufinancira se sredstvima Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Nositelj projekta je Dubrovačko-neretvanska županija, administrativno ga vodi Regionalna agencija DUNEA, a sudjeluje ukupno 11 partnera. Ukupna vrijednost projekta je 32.645.708,48 kuna, od čega su bespovratna sredstva 27.748.345,48 kuna.

Izložba je realizirana u suradnji s Vijećem za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije.

logotipi vidljivost

 

 

OZNAKE

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.