Održano predavanje „500 godina rođenja Jacopa Tintoretta i tajne oltarne pale iz korčulanske katedrale“

tinote11

U sklopu projekta „Ruralna, poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija“ u ponedjeljak, 17. lipnja, u dvorani pape Ivana Pavla II, održano je treće iz ciklusa predavanja koje organizira Hrvatski restauratorski zavod s ciljem populariziranja tema iz područja očuvanja kulturne baštine.

Predavanje je održala Katarina Alamat Kusijanović, konzervator-restaurator savjetnik, dugogodišnja djelatnica Restauratorskog odjela Dubrovnik s temom „500 godina rođenja Jacopa Tintoretta i tajne oltarne pale iz korčulanske katedrale“.

U uvodnom obraćanju povjesničar umjetnosti Ivan Viđen je podsjetio na nekoliko javnih prezentiranja aktivnosti Hrvatskog restauratorskog zavoda tijekom prošle godine, te najavio nadolazeće.

Tijekom 2018. i 2019. g. nizom manifestacija se obilježava petstota godišnjica rođenja ovog velikog talijanskog slikara koji je tijekom 16. st. na svojim platnima blještavim kolorizmom oslikavao dramatski napete kompozicije.

Predavanjem o pali s glavnog oltara korčulanske katedrale predavačica je u dinamičnom izlaganju publici, uvodno približila širi kulturni kontekst dalmatinskih otočkih komuna u 16. st. Predstavila je arhivska, te konzervatorsko-restauratorska istraživanja koja su potvrdila teze o atribuiranju djela Jacopu Tintorettu. U nastavku predavanja je prezentirala slikarsku tehnologiju, korištene materijale i probleme s kojima se restaurator susreće tijekom dugotrajnog rada na ovako zahtjevnoj i vrijednoj umjetnini.

Analogijama s nizom drugih Tintorettovih djela ilustrativno je približila slikarski izričaj „robustnog“ majstora koji je na korčulanskoj pali postao vidljiv tek nakon odstranjivanja debelog potamnjelog laka, kada se nakon restauratorske intervencije iz tamne game, ukazao prizor u svojoj punini. Ovakvim popularno-znanstvenim predavanjima javnost se senzibilizira za probleme i nužnost očuvanja baštine, te se upoznaje ulogom restauratora u tom procesu.  

Nositelj projekta Ruralna poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija je Dubrovačko-neretvanska županija, a administrativno ga vodi Regionalna agencija DUNEA s 10 partnera. Ukupni prihvatljivi troškovi iznose 32.645.708,48 kuna, od čega je bespovratna sredstva u iznosu od 27.748.345,48 kuna sufinancirala Europska Unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Projekt se provodi kroz Operativni program konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Projekt je započeo u siječnju 2017. godine i trajat će do siječnja 2020.

logotipi vidljivost

OZNAKE

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.
Više informacija Pristajem Ne pristajem