Održano predavanje o zdravstvenoj baštini Dubrovačkog lazareta

IMG 3538

Predavanje Ivana Viđena „Dubrovački lazareti: prvorazredan spomenik zdravstvene kulture“ održano je 10. lipnja u prostoru Art Radionice Lazareti u organizaciji Hrvatskog restauratorskog zavoda, a u sklopu projekta „Ruralna, poučna kulturno-etnografska turistička atrakcija“.

U prepunoj lađi lazareta posjetitelji su mogli čuti fascinantnu povijest o dubrovačkim lazaretima koja seže u daleko 14. st. kada je donesena, čini se, prva odluka o utemeljenju karantene u povijesti europskog zdravstva, do ukidanja izvorne funkcije negdje oko 1872. g. pa sve do danas kada su prostori lazareta opet u funkciji javne namjene u kojima su smještene i djeluju neprofitne kulturne udruge.

Građevina koju mi danas poznajemo kao Lazarete i koja je zaštićeni spomenik kulture izvorno je bila ponajprije institucija, a ne građevina. Funkcionirala je kao dobro ustrojen sustav s ciljem očuvanja javnog zdravlja u Gradu kojem su gravitirali putnici i u kojem se obavljao tranzit ljudi, robe i stoke iz cijeloga svijeta. S obzirom na iznimnu gospodarsku i stratešku važnost Lazareta za Dubrovnik, sklop je za trajanja Dubrovačke republike bio dobro i redovito održavan iz državnih sredstava. Nakon ukidanja funkcije Lazareta kao karantene, dugo su bili prepušteni degradaciji te su se između dva svjetska rata čak bila pojavila mišljenja da taj vrijedni kompleks treba srušiti i na njima izgraditi hotel. Ipak je prepoznata povijesna i arhitektonska vrijednost Lazareta i oni su sačuvani te su obnavljani postupno, pedesetih i šezdesetih godina 20. stoljeća kao i danas kad je upravo u samoj završnici recentni veliki projekt obnove.

Odabirom ove teme skrenuta je pozornost na višeznačne vrijednosti spomenika kulturne baštine, arhitektonske, povijesne, povijesno-umjetničke i socio-kulturološke, te važnost njihovog sveobuhvatnog sagledavanja u valoriziranju baštine kao resursa.

Predavanje o dubrovačkim lazaretima drugo je u nizu nakon predavanja „Izvangradske fortifikacije na teritoriju Dubrovačke Republike”, a sljedeće će se održati u ponedjeljak, 17. lipnja u 20:00 sati u dvorani pape Ivana Pavla II., Poljana P. Miličevića 4 u Dubrovniku pod nazivom “500 godina rođenja Jacopa Tintoretta i tajne oltarne pale iz korčulanske katedrale”.

Nositelj projekta Ruralna poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija je Dubrovačko-neretvanska županija, a administrativno ga vodi Regionalna agencija DUNEA s 10 partnera. Ukupni prihvatljivi troškovi iznose 32.645.708,48 kuna, od čega je bespovratna sredstva u iznosu od 27.748.345,48 kuna sufinancirala Europska Unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Projekt se provodi kroz Operativni program konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Projekt je započeo u siječnju 2017. godine i trajat će do siječnja 2020.

logotipi vidljivost

OZNAKE

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.