Najava predavanja „Dubrovački lazareti: prvorazredan spomenik zdravstvene kulture“

dubrovnik1

Hrvatski restauratorski zavod organizira predavanje Ivana Viđena „Dubrovački lazareti: prvorazredan spomenik zdravstvene kulture“ u utorak, 11. lipnja, u 19:30 sati u Art Radionici Lazareti.

Predavanje će se održati u sklopu edukativnih aktivnosti za javnost koje organizira Hrvatski restauratorski zavod unutar projekta “Ruralna, poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija”. 

U Dubrovniku se, vjerojatno potaknuta pandemijom kuge tijekom 14. stoljeća, donešena, čini se, prva odluka o utemeljenju karantene u povijesti europskoga zdravstva kada je Veliko vijeće 23. srpnja 1377. godine donijelo odluku da oni koji dolaze iz kugom zaraženih krajeva ne smiju doći na teritorij Dubrovnika. Udaljenost prvotno predviđenih položaja za tu namjenu, potaknula je sredinom 15. stoljeća osnivanje lazareta na Dančama. No, zbog nedovoljnoga kapaciteta, dubrovačka vlada je odlučila 1534. godine podignuti veću karantensku građevinu na otoku Lokrumu, a koja iz strateških razloga nikada nije dovršena. Problem karantene za rastuću trgovinu i promet putnika ostao je još dugo neriješen, te su radovi na izgradnji lazareta na Pločama počeli tek 1627. i trajali do 1647. godine.

Karantena (lazareti) u starome Dubrovniku bila je ponajprije institucija, a ne građevina, premda je sklop zgrada na Pločama danas postao njezin sinonim. S obzirom na iznimnu gospodarsku i stratešku važnost Lazareta za Dubrovnik, sklop je tijekom čitavoga razdoblja trajanja Dubrovačke Republike bio dobro i redovito održavan iz državnih sredstava. Lazareti, uz kratkotrajni prekid za vrijeme francuske okupacije, zadržavaju svoju funkciju i tijekom austrijske vlasti, a prema arhivskim spisima čini se da su ukinuti oko 1872. godine. Nakon toga su dugi niz godina bili prepušteni degradaciji te su se između dva svjetska rata čak bila pojavila mišljenja da taj vrijedni kompleks treba srušiti i na njima izgraditi hotel. Ipak, povijesna i arhitektonska vrijednost Lazareta prepoznata je i oni su sačuvani te su postupno tijekom 1950-ih i 1960-ih godina i obnovljeni.

Danas je prostor sâm, gotovo spontano, pronašao možda ponajbolju namjenu i korisnike, a to su neprofitne kulturne udruge, te bi uz ulaganja i potporu programa mogao biti istinsko kulturno središte Dubrovnika

Nositelj projekta je Dubrovačko-neretvanska županija, a administrativno ga vodi Regionalna agencija DUNEA s deset partnera. Projekt sufinancira Europska unija kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“, poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije „Priprema i provedba integriranog razvojnog programa temeljenog na obnovi kulturne baštine“.

Pozivnica

logotipi vidljivost

OZNAKE

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.