Održana edukacija optičkog mikroskopiranja i mikroanaliza

 DSC4866

U sklopu uspostave laboratorija za mikropresjeke u Restauratorskom odjelu Dubrovnik, financiranog kroz projekt „Ruralna poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija“, od 27. svibnja do 1. lipnja održana je edukacija optičkog mikroskopiranja i mikroanaliza te osposobljavanja za rad mikroskopom Carl Zeiss Axio Imager A2 microscope.

Autor koncepta uspostavljanja laboratorija i edukacije te neposredni edukator bio je Carlo Galliano Lalli, umirovljeni djelatnik Opificia delle Pietre Dure i predavač studija restauracije Palazzo Spinell u Firenci.

Polaznici drugog dijela tečaja bili su djelatnici Restauratorskog odjela Dubrovnik Hrvatskog restauratorskog zavoda: Antonio Blašković, Ivana Čustović, Marijana Jukić, Barbara Knežević-Kuzman, Mara Kolić Pustić, Katija Kovačić-Karamatić, Nađa Lučić, Matea Milat i Samir Serhatlić. Edukacija je održana na talijanskom jeziku uz prijevod Mare Kolić Pustić.

U sklopu edukacije revidirani su rezultati izrade i proučavanja mikropresjeka provedeni na polikoromiranom i pozlaćenom “Oltaru sv. Antuna” s otoka Badije, ulju na platnu “Dječak sa psom” iz Dubrovačkih muzeja te na polikromiranom i pozlaćenom oltaru Uznesenja Blažene Djevice Marije iz crkve Gospe od Šunja na otoku Lopudu.

Nadalje, na primjeru slike “Navještenje” Nikole Božidarevića, tempere i pozlate na drvu, iz Muzeja Dominikanskog samostana u Dubrovniku, tijekom tečaja proveden je cjeloviti postupak od uzorkovanja i izrade mikropresjeka do njihovog iščitavanja. Pregledan je i uspostavljeni način vođenja dokumentacije laboratorija kao i metoda razvrstavanja fotografija snimljenih pod mikroskopom.

Nositelj projekta Ruralna, poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija je Dubrovačko-neretvanska županija, a administrativno ga vodi Regionalna agencija DUNEA s deset partnera. Cilj projekta je stvaranje i promocija kulturne i etnografske ponude Dubrovačko-neretvanske županije pod zajedničkim nazivom „Putevima prošlosti“. Ukupna vrijednost projekta je 33.872.704,57 kuna, od čega su bespovratna sredstva 27.748.345,48 kuna. Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a provodi se kroz Operativni program konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

logotipi vidljivost

OZNAKE

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.