U Neretvi održana radionica o udruživanju poljoprivrednika u proizvođačke organizacije

preradivacke1

U Pločama se 13. kolovoza održala treća edukativna radionica u sklopu provedbe EU projekta 'GECO2' u kojem kao partner sudjeluje Dubrovačko-neretvanska županija, a tehničku pomoć pruža Regionalna agencija DUNEA.

Na radionici naziva „Proizvođačke organizacije – od inicijative do tržišne konkurentnosti“ sudjelovali su članovi Povjerenstva za mandarine Dubrovačko-neretvanske županije, OPG-ovi i otkupljivači s područja doline Neretve.

Uvodno je okupljene pozdravila zamjenica župana Žaklina Marević, navodeći važnost realizacije ovog i sličnih projekata za područje doline Neretve kao i ostatka Dubrovačko-neretvanske županije.

Gosti predavači su bili Goran Lipavić, načelnik Sektora za biljnu proizvodnju i tržište te Saša Paprika, voditelj Službe za proizvođačke organizacije i hortikulturu iz Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske. Radionica je dala odgovore na pitanja o pravnom okviru osnivanja Proizvođačkih organizacija u poljoprivredi, važnosti udruživanja proizvođača, prednostima u tržišnom natjecanju kod plasmana proizvoda i samom povlačenju sredstava iz EU fondova, kako bi se postigla što bolja konkurentnost.

Naime, udruživanje poljoprivrednika u različite oblike kolektivnih organizacija u Dubrovačko-neretvanskoj županiji omogućit će da veći dio novostvorene dodatne vrijednosti proizvoda ostane proizvođaču, umjesto da se kroz oprskbni lanac, preko velikog broja sudionika u procesu distribucije, prelije izvan lokalnog gospodarstva. Udruživanje osigurava dijeljenje troškova, maksimalnu iskorištenost zajedničke infrastrukture te pravednu podjelu rizika u procesu proizvodnje hrane.

Također, udruženim proizvođačima pružaju se mnoge mogućnosti kroz zajednički marketing i nastup na tržištu, pozicioniranje proizvoda na tržištu ali i proizvodnju većih količina ujednačene kvalitete te time i jaču promociju na širem području. Nakon ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, hrvatski poljoprivredni proizvođači našli su se u konkurenciji s visoko subvencioniranim proizvođačima EU, na velikome jedinstvenom tržištu bez ikakvih trgovinskih zapreka, te je stoga potrebno posvetiti više pozornosti korištenju mogućnosti koje pruža zajednička poljoprivredna politika EU.  

Dubrovačko-neretvanska županija se kroz projekt GECO2 iz Programa prekogranične suradnje Interreg Italija Hrvatska 2014 – 2020, pridružuje međunarodnoj borbi protiv klimatskih promjena uspostavom održivih poljoprivrednih praksi, a u Županiji je za realizaciju pilot aktivnosti odabrana dolina Neretve. Ukupna vrijednost projekta iznosi 18.420,353,00 kuna, dok je proračun Dubrovačko-neretvanske županije 2.063.832,00 kuna.

Regionalna agencija DUNEA u sklopu projekta 'Znanjem do EU fondova' kojim je osmišljen četverogodišnji plan podrške jačanja kapaciteta za pripremu i provedbu EU projekata te strateško planiranje i regionalni razvoj, Dubrovačko-neretvanskoj županiji pruža stručnu pomoć u provođenju ovog projekta. Projekt je ugovoren kroz Operativni program konkurentnost i kohezija. Ukupna vrijednost projekta je 16.987.378,29 kuna, a iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano je 14.439.271,51 kuna.

geco logo

 

logotipi vidljivost

Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Regionalne agencije DUNEA.

Članak je objavljen u sklopu provedbe aktivnosti promidžbe projekta 'Znanjem do EU fondova'

 

OZNAKE

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.