GECO2 Održana edukativna radionica na temu označavanja i certificiranja proizvoda

geco2radionica2

U sklopu projekta 'GECO2' u Opuzenu je održana druga edukativna radionica namijenjena OPG-ovima i tvrtkama u poljoprivredi.

Radionicu s temama 'Prednosti lokalne proizvodnje i konzumacije na primjeru Neretvanske mandarine, označavanje i certifikacija proizvoda', te kreiranje promotivnog loga, eko oznake i oznake podrijetla, vodila je Ana Marušić Lisac iz tvrtke Biotehnicon d.o.o.

Dubrovačko-neretvanska županija se kroz projekt GECO2 punog naziva 'Green economy and CO2' pridružuje međunarodnoj borbi protiv klimatskih promjena uspostavom održivih poljoprivrednih praksi, a u Županiji je za realizaciju pilot aktivnosti odabrana dolina Neretve. Okupljene je uvodno pozdravila zamjenica župana Žaklina Marević, navodeći sve pozitivne aspekte koje će realizacija projekta GECO2 imati u dolini Neretve, posebno jer se radi o eksperimentalnom projektu čiji pozitivni efekti realizacije mogu bitno utjecati na promjene u obradi poljoprivrednog zemljišta i podizanju kvalitete poljoprivrednih proizvoda.

geco2radionica3

Glavni cilj radionica je podizanje svjesnosti o važnosti borbe protiv klimatskih promjena i uvod u preliminarne aktivnosti pilot faze projekta, odnosno tržišne eksploatacije ugljičnog dioksida kroz poljoprivrednu djelatnost. Istraživanja su pokazala da klimatske promjene u velikoj mjeri utječu na poljoprivredu kroz toplinske valove, suše i ostale vremenske nepogode uslijed čega dolazi do rizika u poljoprivrednoj proizvodnji i kvaliteti hrane. Marušić Lisac je kroz svoja izlaganja istaknula kako je „Neretvanska mandarina“ proizvod velikog trgovinskog potencijala, proizvod koji ima budućnost te da treba nastaviti ulagati u lokalnu proizvodnju.

'Označavanje i certifikacija ovog visokovrijednog proizvoda su vrlo važne kako bi proizvod bio prepoznat i zaštićen na tržištu. Krajnji kupac dobiva jamstvo kupnje kvalitetnog proizvoda iz kontroliranog uzgoja, a proizvođač dobiva sigurnost plasiranja proizvoda i mogućnost postizanja bolje cijene', istaknula je Marušić Lisac i podsjetila je na zaštićenu oznaku izvornosti „Neretvanska mandarina“ , kojim se mandarina pridružila impresivnom popisu hrvatskih proizvoda upisanih u registar zaštićenih oznaka izvornosti.

geco2radionica1

U svrhu što boljeg plasmana, kao imperativ, navodi se udruživanje poljoprivrednika s područja doline Neretve i zajednički nastup na tržištu. Jedan od puteva da bi poljoprivrednici sa svojim proizvodima bili konkurentni na tržištu, ali i doprinijeli očuvanju okoliša te poboljšali kvalitetu tla, je i ulaz u ekološku poljoprivredu te označavanje proizvoda oznakom ekološke kvalitete.

Viša stručna suradnica za pripremu i provedbu EU projekta Regionalne agencije DUNEA, Antonija Odak, održala je posebnu prezentaciju pod nazivom „Kreiranje promotivnog loga-primjer Neretvanske mandarine“. Podsjetila je na Program razvoja brenda Neretvanske mandarine kojeg su izradili Dubrovačko-neretvanska županija i Regionalna agencija DUNEA još 2017. godine te kako se označavanjem proizvoda može doprinijeti što većoj prepoznatljivosti na tržištu, steći povjerenje kupaca te učvrstiti poslovanje.

Regionalna agencija DUNEA u sklopu projekta 'Znanjem do EU fondova' kojim je osmišljen četverogodišnji plan podrške jačanja kapaciteta za pripremu i provedbu EU projekata te strateško planiranje i regionalni razvoj, Dubrovačko-neretvanskoj županiji pruža stručnu pomoć u provođenju ovog projekta.

Projekt GECO2 se realizira u sklopu Programa prekogranične suradnje INTERREG Italija – Hrvatska 2014-2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 18.420,353,00 kuna, dok je proračun Dubrovačko-neretvanske županije 2.063.832,00 kuna.

 

 

GECO2 logo 1024x683

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • logotipi vidljivost
  • Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Regionalne agencije DUNEA.

    Članak je objavljen u sklopu provedbe aktivnosti promidžbe i vidljivosti projekta 'Znanjem do EU fondova'

OZNAKE

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.