MoST

Naziv projekta: Monitoring prodora slane vode u obalne vodonosnike i testiranje pilot projekata za prevenciju prodora soli

Akronim: MoST

Program: INTERREG Italy – Croatia 2014. – 2020.

Nositelj: Sveučilište u Padovi

Partneri: Nacionalno vijeće za istraživanja (IT), Upravno tijelo za sanaciju zemljišta – Adige Euganeo (IT), Regija Veneto (IT) , Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu, Hrvatske vode i Regionalna agencija DUNEA (RH)

Trajanje: 01/2019 – 06/2021

Proračun: 2.598.608,60 € (DUNEA proračun 120.000,00 €)

Opis projekta:

Prodor slane vode u obalne vodonosnike problem je na svjetskoj razini uzrokovan, između ostalih faktora, klimatskim promjenama koje pridonose smanjenju prirodnog prihranjivanja podzemnih voda ali i prevelikom eksploatacijom resursa vodonosnika od strane čovjeka kao što su: opskrba vodom za potrošnju i navodnjavanje, krčenje nizinskih poljoprivrednih površina i tako dalje.

Hrvatska i Italija značajno su izložene prodoru slane vode u obalnim regijama s ozbiljnim posljedicama na poljoprivredne aktivnosti i turizam što može prerasti u popriličan problem u relativno kratkom vremenu. U cilju rješavanja ovog problema, projekt MoST će kroz monitoring prodora slane vode u regijama na obali Jadranskog mora u Hrvatskoj na donjim tokovima rijeke Neretve u Hrvatskoj, te rijeke Po u Italiji procijeniti, predložiti i testirati odgovarajuće protumjere.

Projekt će se provesti u dvije glavne faze. Prva faza obuhvaća detaljno prikupljanje podataka na dva prethodno spomenuta lokaliteta i geofizička istraživanja. U drugoj fazi će se na pilot lokacijama testirat učinkovitost mogućih protumjera kako bi se ograničio i/ili ublažio prodor slane vode. Očekivani rezultati projekta uključuju dva monitoring sustava, po jedan u Hrvatskoj i Italiji. Sustavi će mjeriti obilježja cirkulacije podzemnih voda koji su posebno namijenjeni za monitoring prodora slane vode u slatku vodu. Također, izradit će se i dva plana prilagođenih mjera koje će se provoditi na području donjih tokova rijeka Neretve i Po.

Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije - DUNEA na projektu sudjeluje s partnerima iz Italije: Nacionalno vijeće za istraživanja, Upravno tijelo za sanaciju zemljišta – Adige Euganeo, Regija Veneto i Hrvatske: Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu i Hrvatske vode.

Projekt vrijedan nešto više od dva i pol milijun eura ugovoren je u sklopu programa Interreg Italy – Croatia 2014. – 2020. uz stopu sufinanciranja bespovratnih sredstava od 85 posto. Proračun Regionalne agencije DUNEA iznosi 120 tisuća eura.

Službena stranica projekta 

 

 MOST vidljivost web

 

OZNAKE

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.