Eurobarometar: Hrvati treći u EU po poznavanju EU sufinanciranih projekata

eu flag

 

U sklopu ovogodišnjegEuropskog tjedna regija i gradovapredstavljeni su rezultati istraživanjaFlash Eurobarometar 531, kojim je ispitanasvijest i percepcija građana o regionalnoj politici Europske unije.

Istraživanje je za Glavnu upravu za regionalnu i urbanu politiku Europske komisije provela agencija Ipsos European Public Affairs na reprezentativnom uzorku od 25.718 građana starijih od 15 godina iz svih 27 država članica EU u razdoblju od 9. do 22. lipnja ove godine. Iz Hrvatske su u istraživanju sudjelovala 1.003 ispitanika.

72 % ispitanih Hrvata čulo za EU sufinancirane projekte, 87 % od njih smatra da provedena ulaganja imaju pozitivan utjecaj na razvoj regija i gradova

U odnosu na EU prosjek od svega 39 %, čak72 % ispitanika iz Hrvatske izjavilo je kako ječulo za projekte koji su sufinancirani iz fondova Europske unije s ciljem unapređenja područja u kojima žive, što je Hrvatsku svrstalo na visoko treće mjesto od 27 država članica EU. Od onih koji su čuli za projekte, njih čak87 % smatra kako su provedena ulaganja imala pozitivan utjecaj na razvoj hrvatskih gradova i regija.

Najpoznatiji izvori potpora hrvatskim ispitanicima suEuropski fond za regionalni razvojiKohezijski fond(76 %) teFond solidarnosti Europske unije, za kojeg je čulo njih 56 %. Navedeni rezultati ne čude s obzirom da je Hrvatska u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. za ulaganja u jačanje gospodarstva i poslovnu konkurentnost, zaštitu okoliša i održivost resursa, povezanost i mobilnost, obrazovanje te ostale razvojne segmente na raspolaganju imala čak 6,964 milijardi eura, od čega je do kraja rujna 2023. isplaćeno 6,15 milijardi eura, odnosno 88,38 %. S druge strane, sredinom ove godine iskorištena sva raspoloživa sredstva koja je Hrvatska dobila u sklopu Fonda solidarnosti za sanaciju šteta nastalih kao posljedica potresa iz 2020. godini, a iznosila su više od milijardu eura.

Hrvatima najvažnija ulaganja u obrazovanje, zdravstvo i društvenu infrastrukturu te okoliš

Od brojnih područja u koje regionalna politika EU-a može ulagati, hrvatskim ispitanicima najvažnija suobrazovanje, zdravstvo i društvena infrastruktura(97 %) teokoliš(90 %). Visoko na listi prioriteta su i ulaganja ustrukovno osposobljavanje, prometnu infrastrukturuipotporu malim i srednjim poduzećima(89 %) teobnovljivu, čistu energiju i energetske mreže(88 %).

Upravo su navedeno i područja za koja Hrvatska u novom financijskom razdoblju na raspolaganju ima 5,2 milijarde eura kroz Program Konkurentnost i kohezija 2021. – 2027. te 1,6 milijardi eura u Integralom teritorijalnom programu. Raspoloživa će se sredstva kroz šest definiranih prioriteta koristiti za jačanje gospodarstva i digitalne povezanosti, promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, razvoj održive intermodalne urbane te pametne i sigurne mobilnosti, kao i za jačanje zdravstvenog sustava i promicanje socijalnog uključivanja, obrazovanja i cjeloživotnog učenja.

Logo eu fondova

Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Regionalne agencije DUNEA.

Članak je objavljen u sklopu provedbe aktivnosti informiranja projekta 'Znanjem do EU fondova'.

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.