Završen projekt ”Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve”

Prirodna bastina zavrsna konferencija

Završna konferencija projekta "Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve" održana je u ponedjeljak, 28. lipnja, u studentskom domu u Dubrovniku.

Projekt je to vrijedan 14,3 milijuna kuna u čijem je fokusu održivo korištenje prirodne baštine, stvaranje novih sadržaja i razvijanje javne svijesti o važnosti očuvanja bioraznolikosti i georaznolikosti kroz promociju, edukaciju i interpretaciju zaštićenih dijelova prirode i ekološke mreže Natura 2000. Nositelj projekta je Dubrovačko-neretvanska županija, dok su partneri Regionalna agencija DUNEA, Grad Metković, Grad Ploče i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije. 

S obzirom da je jedan od ključnih ciljeva Projekta valorizacija prirodne baštine doline Neretve kroz turističku ponudu i održivi turizam u svrhu povećanja atraktivnosti doline Neretve kao turističke destinacije, za suradnike su uključene sljedeće institucije: Turistička zajednica Dubrovačko-neretvanske županije, Turistička zajednica Grada Ploče, Turistička zajednica Grada Metkovića, Hrvatsko planinarsko društvo Grabovica.

Projekt je predstavio Miho Baće, pročelnik Upravnog odjela za zaštitu okoliša, imovinsko-pravne i komunalne poslove, objasnivši da je projekt obuhvatio devet  infrastrukturnih zahvata, izradu akcijskog plana upravljanja posjetiteljima, te su definirane mjere za praćenje posjetitelja što uključuje i postavljene brojače posjetitelja, a između ostaloga kreirana je i provedena 21 nova edukativna radionica.

brdo Trovro

Vjetroorgulje na brdu Trovro poviše Rogotina

Ravntaljica Regionalne agencije DUNEA, Melanija Milić osvrnula se na sam značaj projekta. 

'Ovaj projekt svakako predstavlja jedno od značajnijih ulaganja u revitaliziranje ponude u sferi održivog turizma te stvaranje kritične mase zaokruženih ekoturističkih kompleksa i objekata na projektnom području u svrhu zoniranja doline Neretve kao jedinstvenog ekoturističkog područja međunarodne važnosti. Kroz Projekt smo, uz slogan U RITMU PRIRODE, uspjeli razviti nove oblike turističke ponude i edukativne sadržaje koji su dugoročno održivi, koji čuvaju prirodne resurse s ciljem jačanja konkurentnost donjoneratvanskog turizma općenito te, nadamo se, stvaraju prepoznatljiv turistički sadržaj i destinaciju na međunarodnom tržištu', poručila je Milić dodavši da ovaj projekt također doprinosi viziji turističkog klastera Neretva definiranog Planom razvoja turizma klastera Neretva 2015. – 2025. 

O aktivnostima koje je  u projektu imala Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije govorila je Marijana Miljas Đuračić, a nazočili su i zamjenik župana Joško Cebalo, savjetnica župana Žaklina Marević, gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan, predstavnik Grada Ploča i drugi uzvanici. 

muzej

Prikaz geološke prošlosti u Prirodoslovnom muzeju Metković

Okupljenima se za kraj obratio i župan Nikola Dobroslavić još jednom naglasivši da je Dubrovačko-neretvanska županija najuspješnija u korištenju EU fondova u Hrvatskoj.

'Kad se govori o fondovima, obično mislimo na ono što je u fokusu javnosti. To su Pelješki most, studentski dom, Zračna luka Dubrovnik, dnevna bolnica... Ali se ispušta iz vida i da radimo ovakve projekte. Neretva je bogatstvo prirodne baštine i ovaj projekt promovira tu baštinu, doprinosi zaštiti i približava je sugrađanima i turistima', naglasio je Dobroslavić. 

zupan Dobroslavić

Zahvaljujući projektu uspostavljen je suvremeni posjetiteljski centar VRATA NERETVE uz ključne atrakcije s informativno-edukacijskim funkcijama na području stare škole u Baćini, unaprijeđen je i multimedijalno nadograđen izložbeni prostor u stalnom postavu Prirodoslovnog muzeja u Metkoviću,  i to dio koji se odnosi na geologiju (litologiju), speleologiju i biospeleologiju doline Neretve, na brdu Trovro postavljanje su prve kamene vjetroorgulje na svijetu te je uređena staza i plato na samom vrhu brda, izgrađena je i edukativno uređena pomatračnica za bioraznolikost na području Baćinskih jezera, postavljene su interpretativne i orijentacijske ploče uz već postojeće staze i putove uz Baćinska jezera, uspostavljen je i kompleks tematskih rekreativnih staza na području značajnog krajobraza Predolac-Šibenica. Pri osnovnoj školi fra Ante Gnječa u mjestu Staševica uređen je dječji edukativni ekološki vrt, za uzgoj autohtonih vrsta kao i za razvoj staništa za autohtone vrste ptica, kukaca i leptira, uređeno je i edukativno eko-igralište za djecu u Otrić Seocima. U sklopu projekta uspostavljen je i vrlo važan sustav protupožarne tehničke zaštite na dvije preporučene lokacije: brdo Babina Gomila iznad naselja Desne te u području značajnog krajobraza Predolac-Šibenica. 

Ukupna vrijednost projekta je 14.048.072,02 kuna, od kojih 75 posto, odnosno 10.536.054,01 kuna, sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

prirodnalogo

OZNAKE

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.