WISE Power

 

Povećanje društvene prihvatljivosti vjetroenergije

Program: Intelligent Energy Europe

Nositelj: EWEA, BE

Trajanje: 05/2014 – 10/2016

Proračun: € 1.459.138,00 (DUNEA proračun € 34.084,00)

Opis projekta: WISE Power je ambiciozan europski projekt koji se fokusira na društveno prihvaćanje vjetroenergije. Ima za cilj značajno unaprijediti uključivanje i potporu lokalne zajednice za izgradnju vjetroturbina uz istovremeno poticanje lokalne zajednice na sudjelovanje u procesima planiranja i provedbe projekata vjetroenergije.

Projekt je velikim dijelom usmjeren prema alternativnim izvorima financiranja vjetroelektrana – onima koji dolaze iz zajednice ili zadruga – kao metode za jačanje društvenog uključivanja. Istražit će potencijal inovativnih modela financiranja vjetroelektrana i uključiti brojne partnere, poput etičnih i zelenih banaka, zadruga, javnih i drugih financijskih institucija, općina i tvrtki. Projektom WISE Power predviđa se osnivanje Savjetodavnog odbora za financije koji će redovno komunicirati s projektnim partnerima i pomoći savjetima i povratnim informacijama.

Industrija vjetroenergije i ostali partneri imat će koristi od suradnje na projektu, najviše zbog razmjene primjera dobre prakse jačanja društvenog prihvaćanja vjetroenergije, osmišljenih u okviru Wise Power projekta. Ovi novi i poboljšani pristupi uključivat će inovativne modele financiranja projekata vjetroenergije.

Očekivani rezultati projekta:

  • Analiza postojećih pristupa za povećanje društvenog prihvaćanja projekata vjetroenergije i pripadajuće mrežne infrastrukture trenutno korištene u Europi;
  • Razvoj alata koji će identificirati barijere kao i poticajne mjere, nadopuniti postojeće informacije i mjeriti sveukupnu uspješnost projekta;
  • Izrađene Smjernice za društvenu prihvatljivost, dostupne na deset europskih jezika s opisom konkretnih koraka koje treba provesti kako bi se osiguralo uključivanje zajednice i uskladili različiti interesi;
  • Niz validacijskih sastanaka, probnih primjera u četiri zemlje, uključivanje u realne scenarije i projekte u razvoju radi prikupljanja povratnih informacija iz zajednice;
  • Diseminacija i jačanje kapaciteta na lokalnoj/regionalnoj, nacionalnoj i EU razini.


Ovi rezultati su usmjereni svim partnerima, kao što su lokalne zajednice, državne institucije, tvrtke iz područja vjetroenergije, operateri sustava, udruženja građana, zadruge te društvene i ekološke organizacije.
Regionalna razvojna agencija DUNEA u ovom projektu sudjeluje kao jedan od 14 partnera iz osam zemalja (Belgija, Španjolska, Hrvatska, Njemačka, Danska, Grčka, Italija, Velika Britanija).

 

 

OZNAKE

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.