Predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije obišli vrijedne radove na vjetroorguljama i Vratima Neretve

posjet1

Župan Nikola Dobroslavić sa zamjenicima Žaklinom Marević i Joškom Cebalom, ravnateljicom Regionalne agencije DUNEA Melanijom Milić te pročelnikom UO za zaštitu okoliša, imovinsko-pravne i komunalne poslove Mihom Baćom obišao je radove  koji se realiziraju u sklopu projekta ”Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve”. 

Nositelj projekta, kojem je cilj valorizacija prirodne baštine doline Neretve kroz turističku ponudu i održivi turizam s ukupno devet infrastrukturnih zahvata, je Dubrovačko-neretvanska županija, a cjelokupni projekta koordinira Regionalna agencija DUNEA. 

U pratnji gradonačelnik Ploča Miše Krstičevića predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije obišli su projekt izgradnje vjetroorgulja na brdu Trovro, te radove na rekonstrukciji Posjetiteljskog centra Vrata Neretve na lokaciji Stara škola u Baćini. Župan Dobroslavić istaknuo je ovom prilikom kako je riječ o projektima čije je vrijednosti prepoznala i EU koja sufinancira njihovu izgradnju, a koji stvaraju dodanu vrijednost i veliki su turistički potencijal.

posjet2

U sklopu uređenja edu-eko kompleksa na brdu Trovro u Rogotinu vrijednog više od 3,3 milijuna kuna, planirano je uređenje i oplemenjivanje postojeće staze i platoa na vrhu brda te hortikulturno uređenje edu-eko vrta u podnožju spomenutog brda. Duž staze planirano je postavljanje klupa (klupe prirodnih materijala u skladu s lokalnim ambijentom) na mjestima prirodnih proširenja, na vrhu brda planirano je postavljanje kamenog suhozida u formaciji platoa te postavljanje kamenih vjetro-orgulja koje bi koristeći snagu vjetra proizvodile zvuk i tako obogatile sadržaj.

Osim navedenog, planirano je postavljanje i promatračnice s panoramskim dvogledom. Oblikovanje elemenata partera i urbane opreme uvjetovano je topografijom, orijentacijom, prirodnim i antropogenim kontekstom, namjenom i veličinom parcele, a definirano je modularnim sistemom konstrukcije, obloge partera, rasvjete, karakteristične urbane opreme i hortikulturnog uređenja s ciljem očuvanja navedenog lokaliteta koji spada pod zaštitu Natura 2000 ekološke mreže. Prirodni teren i postojeća vrijedna vegetacija uvjetovali su oblikovanje temeljeno na prepoznavanju i isticanju postojećih kvaliteta prostora kao prirodnog kapitala. Na četiri lokacije na predmetnom prostoru će se postaviti informativne ploče edukativnog sadržaja s ciljem podizanja javne svijesti o vrijednostima zaštićenih dijelova prirode.

posjet3

Uređenje posjetiteljskog centra i planinarskog doma – rekonstrukcija škole u Baćini vrijedno više od 3,1 milijun kuna znači uspostavljanje suvremenog posjetiteljskog centra VRATA NERETVE uz ključne atrakcije s informativno-edukacijskim funkcijama na području stare škole u Baćini koji bi svim posjetiteljima pri samom ulasku u Dubrovačko-neretvansku županiju interpretirao sve potrebne informacije o vrijednostima prirodne baštine, zaštićenih dijelovima prirode s naglaskom na posebne ornitološke rezervate, bioraznolikost i georaznolikost doline Neretve te na zanimljiv i moderan način prikazao iste. Multimedijalni i edukativni sadržaj kao stalni postav interpretirao bi prirodne vrijednosti uključujući didaktičke i multimedijalne sadržaje i prostor za održavanje radionica, edukativnih seminara, izložbi, dramskih predstava, likovnih kolonija i sličnih sadržaja. Na gornjem katu stare škole u Baćini planira se urediti planinarski dom koji bi funkcionirao u suradnji s Hrvatskim planinarskim društvom Grabovica, koje broji preko 200 aktivnih članova.

posjet5

Projekt Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve“ obuhvaća ukupno devet infrastrukturnih zahvata, a uz Dubrovačko-neretvansku županiju kao nositelja projekta partneri su i Regionalna agencija – DUNEA, Grad Ploče, Grad Metković i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije. Kao suradnici na projektu sudjeluju i Turistička zajednica Dubrovačko-neretvanske županije, Turistička zajednica grada Ploče, Turistička zajednica Grada Metkovića i Hrvatsko planinarsko društvo Grabovica.

Projekt se provodi u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020., a financiran je iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Ukupna vrijednost projekta iznosi 14.356.064,90 kn, prihvatljivi troškovi su 14.048.072,02 kn od čega 10.536.054,01 kn iznosi potpora EU. Partneri sufinanciraju projekt u iznosu 3.512.018,01 kuna, a trajanje je predviđeno  do 1. studenog 2020. godine.

                                      logo

 

 

OZNAKE

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.