Deset poteza Europske unije u borbi protiv koronavirusa

rsz 120200402pht76417 original

Europske institucije bore se protiv širenja koronavirusa i pružaju pomoć državama članicama koje trebaju opremu ili podršku. Dugoročno, Europska unija radi na ublažavanju socijalnog i gospodarskog učinka krize. U nastavku je 10 koraka koje je EU poduzela u borbi protiv Covida19.

1. Usporavanje širenja virusa

Kako bi se ograničilo širenje virusa po Europi i izvan nje, EU je zatvorila svoje vanjske granice za putovanja koja nisu neophodna, dok istovremeno osigurava dostavu ključne robe diljem EU-a kroz zelene trake. Predviđena su dodatna sredstva za Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti, koji osigurava brzu procjenu rizika i epidemiološke novosti o izbijanju bolesti.

2. Ponuda medicinske opreme

Države članice EU-a imaju brz pristup prvim RescEU zalihama medicinske opreme, poput respiratora i zaštitnih maski, u okviru Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu. Osim toga, EU je pokrenula veliki međunarodni natječaj kojim se državama članicama omogućuje zajednička nabava opreme i lijekova.

3. Promicanje istraživanja

U okviru EU-ova istraživačkog programa Obzor 2020. financira se 18 istraživačkih projekata i 140 timova diljem Europe kako bi se brže pronašlo cjepivo protiv Covida19. Cilj je poboljšati dijagnostiku, pripravnost, kliničko upravljanje i liječenje.

4. Osiguravanje oporavka EU-a

Kako bi pomogla EU-u u oporavku od gospodarskih i socijalnih posljedica pandemije, Komisija će osmisliti novi prijedlog dugoročnog proračuna (2021. – 2027.) koji će uključivati paket poticaja. Europski parlament ima završnu riječ o tom prijedlogu.

5. Repatrijacija građana EU-a

Zahvaljujući Mehanizmu EU-a za civilnu zaštitu više od 20 000 Europljana zatečenih diljem svijeta prilikom izbijanja pandemije vraćeno je kući.

6. Europska solidarnost

Europski parlament podržao je nova pravila kojima se državama članicama omogućuje traženje financijske pomoći iz Fonda solidarnosti EU-a za hitne slučajeve u zdravstvu. Zahvaljujući proširenom području primjene Fonda, do 800 milijuna eura stavit će se ove godine na raspolaganje državama članicama za borbu protiv koronavirusa.

7. Podupiranje gospodarstva

Europska središnja banka osigurava 750 milijardi eura za smanjenje državnog duga tijekom krize, 120 milijardi eura za kvantitativno ublažavanje i 20 milijardi eura za kupnju dužničkih instrumenata. Osim toga, zastupnici u Europskom parlamentu glasali su za stavljanje na raspolaganje 37 milijardi eura iz postojećih strukturnih fondova EU-a državama članicama za borbu protiv krize uzrokovane koronavirusom i potporu zdravstvu, poduzećima i radnicima.

8. Zaštita radnih mjesta

Kako bi se osiguralo očuvanje radnih mjesta kada kompanije ostanu bez posla zbog koronavirusa, Komisija je predložila koncept skraćenog radnog vremena uz državnu potporu (SURE).

9. Zaštita interneta

S obzirom na to da milijuni građana moraju ostati kod kuće, EU je zatražila Netflix, Facebook i YouTube smanjenje kvalitete prijenosa sadržaja (streaminga) kako bi se izbjeglo preopterećenje interneta. Time se omogućuje korištenje interneta svima, bilo za posao ili rekreaciju.

10. Zaštita okoliša i zračnih prijevoznika

Parlament je podržao prijedlog Komisije za privremeno zaustavljanje praznih letova. Ukidanjem pravila prema kojem su zračni prijevoznici obvezni koristiti planirane termine za polijetanje i slijetanje kako bi ih zadržali sljedeću sezonu, EU zaustavlja nepotrebne emisije i olakšava zračnim prijevoznicima prilagodbu na nižu potražnju.

logotipi vidljivost

Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Regionalne agencije DUNEA.

Članak je objavljen u sklopu provedbe aktivnosti promidžba i vidljivost projekta 'Znanjem do EU fondova'.

 

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.