Dan Europe 2020. ipak će se održati, ali u virtualnom izdanju

rsz 26731346 10155919724044590 1910136802242535429 n

Zbog nastale situacije u Europe, izazovne širenjem pandemije korona virusa, institucije EU otkazale su ovogodišnju proslavu Dana Europe.

Europski odbor regija već niz godine, povodim Dana Europe, organizira Festival regija i gradova Europe kada regije i gradovi predstavljaju turističku i gastronomsku ponudu te primjere uspješno implementiranih projekata financiranih iz europskih fondova. Iako ovogodišnje izdanje nije moguću organizirati u fizičkom obliku, Odbo regija poziva sve zainteresirane predstavnike regija, gradova i općina da sudjeluju u virtualnom izdanju navedene manifestacije.

Na online platformi bit će objavljeni video zapisi članova odbora regija, Mladih izabranih političara, online kvizovi kao i video prezentacije nekih od najuspješnijih aktivnosti i inicijativa koji podupiru rad regija i gradove EU. 

Odbor regija poziva sve zainteresirane predstavnike regija i gradova da napišu kratki informativni članak (max 500 riječi, na engleskom jeziku) na temu značenja EU u regiji ili iskustvo sudjelovanja u EU projektu (razmjena iskustava između regija, povezivanje s gradovima/općinama).

Tekst mora pratiti glavnu poruka Dana Europe, a to je sedamdeseta obljetnica Schumanove deklaracije te slogana "Regije i gradovi, zajedno za Europu". Uz kratki članak potrebno je poslati i prateće fotografije. Rok za slanje informativnih tekstova je 20. travnja 2020. godine. Detaljnije informacije potražite putem ove poveznice.

Danom Europe, koji se održava 9. svibnja svake godine, slavi se mir i jedinstvo u Europi. Datum označava godišnjicu povijesne "Schumanove deklaracije". Tijekom govora u Parizu 1950. Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, iznio je svoju ideju o novom obliku političke suradnje u Europi kojom bi rat među Europskim državama postao nezamisliv. Taj prijedlog, smatra se početkom formiranja onoga što je danas poznato kao Europska unija.

 

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.