Mjere za pomoć poljoprivrednicima i ribarstvu u iznosu od 100 milijuna kuna

mandarinafin

Ministarstvo poljoprivrede predložit će primjenu mehanizma fleksibilnosti između fondova i prenamjenu 100 milijuna kuna za dodatnu potporu osjetljivim sektorima, odnosno uvođenje interventnih mjera uz prethodno odobrenje Europske komisije.

Zbog ograničenja prometa i povećanja manipulativnih troškova pri izvozu proizvoda na zajedničko tržište Europske unije, predložit će se nove mjere državnih potpora i potpora malih vrijednosti.

U dijelu koji se tiče ribolova, financirat će se privremena obustava ribolova, što je posebno važno za kočarski i plivaričarski ribolov koji čini gotovo 90% ribolova. Na taj način nadoknadit će se gubici koje će  sektor ribolova imati u narednim mjesecima. Dodatno, povećat će se sredstva za potpore malih vrijednosti za sektor ribolova i akvakulture, a od Europske komisije će se zatražiti i financiranje ambalaže za proizvode ribarstva.

Dodatna mjera rasterećenje sektora ribarstva i marikulture je i privremeno oslobađanje od plaćanja naknada za postojeće pristojbe, naknade i ostala davanja kojih su obveznici vlasnici plovila i vlasnici uzgajališta morske ribe i školjkaša, kao što su troškovi priveza, troškovi tehničkih pregleda te troškove koncesija uzgajivača u marikulturi.

U području šumarstva, odgodit će se rok plaćanja dospjelih obaveza Hrvatskim šumama za drvne sortimente do 100 dana. Svim gospodarstvenicima kojima su dodijeljene potpore male vrijednosti za poticanje razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja produžen je rok iskorištenja sredstava do kraja godine.

Predlaže se odgoda plaćanja zakupnine i koncesijskih naknada za poljoprivredno zemljište u vlasništvu Republike Hrvatske to za tri mjeseca od dana ugovorenog dospijeća.
U suradnji s Ministarstvom gospodarstva, omogućit će se interventni otkup viškova u stočarskoj proizvodnji, ratarskoj proizvodnji  te voćarstvu i povrćarstvu, kao i nabava sjemenske robe za potrebe poljoprivredne proizvodnje u slučaju nedostatka.

HAMAG BICRO uspostavit će novi financijski instrument Mikro zajam za ruralni razvoj za obrtna sredstva.

logotipi vidljivost

Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Regionalne agencije DUNEA.

Članak je objavljen u sklopu provedbe aktivnosti informiranja projekta 'Znanjem do EU fondova'.

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.