Potpisan 287 milijuna kuna vrijedan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za Centar za gospodarenje otpadom Lučino razdolje

lucinougovor

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt ”Centar za gospodarenje otpadom Dubrovačko-neretvanske županije Lučino razdolje” potpisali su u petak u Dubrovniku ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić i direktor Agencije za gospodarenje otpadom d.o.o. Josip Bačić.

Potpisivanju su nazočili i župan Nikola Dobroslavić sa zamjenicima Žaklinom Marević i Joškom Cebalom, državni tajnici Nikolina Klaić i Mile Horvat, gradonačelnici i načelnici iz Dubrovačko-neretvanske županije, ravnateljica Regionalne agencije DUNEA Melanija Milić, suradnici iz MZOiE te FZOEU i brojni drugi uzvanici.

Ministar Ćorić ovom prilikom je istaknuo kako Dubrovačko-neretvanska županija potpisom ovog ugovora ima 494 milijuna razloga za zadovoljstvo.

”Ovaj sustav je pokrenut jer je to pravi smjer kojeg smo zacrtali u Planu gospodarenja otpadom RH. Jasno mi je da ovakvi projekti imaju svoje protivnike, ali svaki sustav gospodarenja otpadom posebice u fazi njegove kreacije, u prvom desetljeću funkcioniranja nailazi na izazove s kojima se treba suočiti. To je svugdje u svijetu, a mi idemo u smjeru uređenih svjetskih ekonomija i njihovog sustava gospodarenja otpadom. Ja ovdje želim čestitati županu Dobroslaviću i njegovom timu na tome što nikada nisu odustali od Centra za gospodarenje otpadom, ali i jedinicama lokalne samouprave što su podupirali ovakvu ideju. U vremenu koje dolazi suočit ćemo se s izazovima javne nabave i izgradnje, ali siguran sam da će do kraja 2022. pitanje gospodarenja otpadom biti stavljeno ad acta”, rekao je ministar Ćorić te dodao kako su se dolaskom Josipa Bačića na čelo Agencije za gospodarenje otpadom stvari bitno ubrzale.

Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je kako je danas veliki dan za Dubrovačko-neretvansku županiju.

lucino1

”Centar je stožerni i ključni projekt ukupnog sustava gospodarenja otpadom u našoj županiji. To je projekt od strateškog interesa kako za nas tako i za RH. On je vrlo složen i skup. Ukupna investicija je 494 milijuna kuna, prihvatljivi troškovi 408 milijuna kuna, a činjenica da je EU prihvatila izdvojiti 287 milijuna kuna za svoj udio od 70 posto potvrđuje da je projekt izrađen po najvišim standardima. Ovaj posao je potrajao možda i predugo, ali ne našom krivnjom. Zato želim zahvaliti Ministarstvu zaštite okoliša i energetike i posebno ministru Ćoriću, koji je nakon raznih lutanja u prošlosti, vratio ovaj projekt na pravi kolosijek i danas smo srećom tu gdje jesmo. Zahvaljujem se i Fondu za zaštitu okoliša koji je sudjelovao u svim fazama projekta, Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU i svima koji su sudjelovali u realizaciji projekta te napose direktoru Agencije za gospodarenje otpadom koji je odradio veliki posao”, rekao je župan te dodao kako se nada da u postupku javne nabave neće biti problema sa žalbama.

Centar za gospodarenje otpadom Lučino razdolje je projekt od državnog značaja ukupne vrijednosti 494 milijuna kuna čiji ukupni prihvatljivi troškovi iznose 408.686.935,00 kuna, od čega je 70,18% osigurano iz fonda EU Konkurentnost i Kohezija, 19,82 posto osigurava Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a deset posto osigurava Dubrovačko-neretvanska županija.

Odlukom Ministarstva zaštite okoliša i energetike o financiranju projekta ”Centar za gospodarenje otpadom Dubrovačko-neretvanske županije Lučino razdolje”, Agenciji za gospodarenje otpadom d.o.o. je, kao uspješnom prijavitelju, odobreno 286.809.158,73 kuna odnosno 70,18 posto prihvatljivih projektnih troškova. Sredstva su odobrena 23. siječnja 2020. godine u Postupku izravne dodjele bespovratnih sredstava, a u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., Specifični cilj 6 i 1 – Smanjena količina otpada koji se odlaže na odlagališta.

lucino33

Uz gradnju samog centra, projekt obuhvaća izgradnju šest pretovarnih stanica u Dubrovniku, Metkoviću, Janjini, na Mljetu, Lastovu i Korčuli.

Studijom utjecaja na okoliš i Rješenjem o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša utvrđeno da je Zahvat Centar za gospodarenje otpadom Dubrovačko – neretvanske županije prihvatljiv za okoliš i ispunjava sve objedinjene uvjete zaštite okoliša. Završetak projekta očekuje se do kraja 2022. godine.

Prvi terenski radovi koji se indirektno vežu na projekt CGO LR započeli su koncem 2019. godine, a riječ je o rekonstrukciji ceste Trnovica – Čepikuće vrijedne gotovo devet milijuna kuna.

Izgradnja Centra za gospodarenje otpadom zajedno sa šest pretovarnih stanica i sa svim aktivnostima na odvajanju otpada na mjestu nastanka koje moraju provoditi gradovi i općine, omogućit će potpunu uspostavu cjelovitog i održivog sustava gospodarenja otpadom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

logotipi vidljivost

Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Regionalne agencije DUNEA.

Članak je objavljen u sklopu provedbe aktivnosti promidžba i vidljivost projekta 'Znanjem do EU fondova'.

 

OZNAKE

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.