U Metkoviću otvorena izložba 'Stećci u Neretvi - umjetnost i obred'

stecciweb

U Gradskom kulturnom središtu Metković sinoć je otvorena izložba pod nazivom “Stećci u Neretvi – umjetnost i obred”, autora arheologa i knjižničara Ivana Volarevića.

Otvaranju izložbe nazočila je i zamjenica župana Žaklina Marević, koja je tom prilikom, između ostalog, kazala:

“Stećci, srednjovjekovni spomenici koji su nam svima dobro znani, a opet – o kojima nikad ne možemo znati dovoljno, svjedoci su jednog vremena, odraz kulture i načina života. Sve nas, povijest naše neretvanske doline treba činiti ponosnima, jer činjenica da upravo na našim prostorima postoji velik broj ovih spomenika iz Srednjega vijeka još je jedan dokaz kako je ovo područje bilo naseljeno još u davna vremena.”

Zamjenica Marević ovom je prigodom podsjetila kako je Dubrovačko-neretvanska županija pokazala kako brine o srednjovjekovnim spomenicima i kroz projekt HERCUL.

“Projekt HERCUL , valorizacija kulturne baštine srednjovjekovnih stećaka na zapadnom Balkanu, prvi je projekt Regionalne agencije DUNEA financiran iz Europske komisije. Riječ je o projektu vrijednom 2,6 milijuna kuna čiji je cilj bio očuvanje jedinstvene kulturno-povijesne baštine stećaka na području četiri države (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Srbija) te njihova turistička valorizacija.”

U svakoj od država na jednom su lokalitetu obavljeni stručni radovi. U Hrvatskoj je obrađen lokalitet Novakovo greblje u Čepikućama, općina Dubrovačko Primorje, gdje su obavljena arheološka istraživanja i iskopavanja lokaliteta, dokumentacijski radovi, konzervacija i restauracija svih stećaka te prezentacija lokaliteta.

Izrađena je i Strategija za očuvanje stećaka, a obuhvaćeno je 190 lokaliteta na 4 područja ili ukupno 3321 stećka.

Cijeli je prostor povezan Stazom stećaka, novom turističkom rutom koja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji obuhvaća 19 lokacija. Među njima je i crkva sv. Barbare u Konavlima, jedan od dva hrvatska lokaliteta - kandidata za uvrštavanje na popis svjetske kulturne baštine UNESCO-a, Novakovo greblje - jedno od najljepših i najsačuvanijih lokaliteta sa stećcima u Hrvatskoj te spektakularni prizori tumula u dolini Neretve.

Staza je obilježena informativnim tablama i smeđom signalizacijom, izrađene su turističke dvojezične brošure te promotivni film ‘Stazama stećaka’, a međunarodnom izložbom koja je putovala od Dubrovnika do Bruxellesa i šira je javnost upoznata s fenomenom stećaka. HERCUL je trajao 3 godine, od 2011., a završen je u studenom 2014. godine.

Izložba “Stećci u Neretvi – umjetnost i obred” je ostvarena u organizaciji Ustanove za kulturu i sport Metković te uz potporu Grada Metkovića, Dubrovačko-neretevanske županije i Ministarstva kulture RH.

OZNAKE

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.