SEACLEAR Regionalna agencija DUNEA i Sveučilište u Dubrovniku predstavili projekt čišćenja otpada iz mora autonomnim robotima

 seaclear ranjina

U palači Ranjina održana je  prezentacija projekta SeaClear koji ima za cilj razvijanje autonomnih robota za čišćenje otpada s morskog dna. Prezentaciji su nazočili predstavnici projektnih partnera Sveučilišta u Dubrovniku i Regionalne agencije DUNEA, te župan Nikola Dobroslavić sa zamjenikom Joškom Cebalom.   

U siječnju 2020. započinje provedba projekta SeaClear, punog naziva „Search, Identification and Collection of Marine Litter with Autonomous Robot“, financiranog u sto postotnom iznosu iz Europske unije, točnije programa HORIZON 2020 kroz koji je za područje Dubrovačko-neretvanske županije osigurano više od šest milijuna kuna. SeaClear je prijavljen u suradnji s osam partnera, od kojih su Regionalna agencija DUNEA i Sveučilište u Dubrovniku jedini hrvatski partneri.

Cilj je upravljati robotima autonomno, bez daljinske ljudske intervencije, a u svrhu toga provesti će se inovativni sustav za mapiranje, klasifikaciju i upravljanje robotima. Ne postoji rješenje koje koristi autonomne robote za prikupljanje podvodnog otpada, te će se kroz projekt SeaClear razviti prvi takav sustav bespilotnih podvodnih i površinskih vozila za pronalaženje i prikupljanje otpada s morskog dna i iz vodenog stupca.

Navedene će se značajke prikazati na tri pilot područja gdje će biti postavljen autonomni sustav robota: jedan sustav sa svrhom čišćenju luka s krajnjim korisnikom luke Hamburg, druga u turističkom području Dubrovnika, točnije pokraj otoka Lokrum i na području Malostonskog zaljeva koji predstavlja područje iz sektora marikulture. 

Otpad u moru predstavlja globalni problem, ne samo kroz ekološki negativni utjecaj već kao rizik za zdravlje ljudi općenito s golemim ekonomskim posljedicama. Danas se u oceanima nalazi čak 26-66 milijuna tona otpada. Od toga otprilike 94% nalazi se na morskom dnu. Do sada su se napori za prikupljanje uglavnom usredotočili na površinski otpad, a napori za rješavanje otpada na dnu su uglavnom pojedinačne lokalne akcije, uvijek koristeći ljudske ronioce. Kad je u potpunosti operativan, sustav SeaClear ima za cilj otkriti i klasificirati podvodni otpad s 80% -tnom uspješnošću i prikupiti ga s 90% -tnom uspješnošću, sve to uz 70% smanjene troškove u odnosu na ronioce, sprječavajući ujedno golemi rizik i opasnost kojim se izlažu ronioci prilikom podvodnih akcija prikupljanja na raznim dubinama.

Regionalna agencija DUNEA će u ulozi krajnjeg korisnika koordinirati aktivnosti na dvije navedene pilot lokacije u Dubrovačko-neretvanskoj županiji te će ujedno koordinirati Zajednicu prakse za ovo područje. Partnerski konzorcij, osim Regionalne agencije DUNEA i Luke Hamburg, uključuje stručni tim partnera, od najpoznatijih svjetskih organizacije koja će isporučiti provjereni hardver i četiri akademske institucije s komplementarnom stručnošću podvodne i zračne robotike, senzora, preslikavanje i kontrolu, među kojima je i stručni tim Sveučilišta u Dubrovniku koji ima sve kompetencije za ovu zahtjevnu ulogu u razvijanju inovativnih rješenja problema otpada u moru. Izvodljivost SeaClear sustava bit će popraćena strategijom iskorištavanja i širenja u kojoj aktivno sudjeluju znanstvenici i svi relevantni dionici. 

                                                                                                                 seclear logo

OZNAKE

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.