Otvoren Objedinjeni hitni bolnički prijem u Općoj bolnici Dubrovnik

ovafin

U Općoj bolnici Dubrovnik svečano je obilježen završetak europskog projekta Objedinjeni hitni bolnički prijem (OHBP) koji je obuhvatio adaptaciju prostora postojeće bolničke zgrade te nabavu i ugradnju suvremene opreme.

Provedba projekta, kojeg je pripremala Regionalna agencija DUNEA, počela je prije tri godine, a s ukupno 20 milijuna kuna sufinancirao ga je Europski fond za regionalni razvoj, dok je Dubrovačko-neretvanska županija izdvojila četiri milijuna kuna.

Zahvaljujući projektu povećana je dostupnost, učinkovitost i djelotvornost zdravstvene usluge te su pacijenti dobili suvremenu čekaonicu, prijemni pult, trijažnu ambulantu gdje se procjenjuje koliko je pacijent hitan te liječničke ordinacije. Uz prostore za reanimaciju tu su i prostori s 13 ležaja za pacijente. Hodnici su široki i rashlađeni, operacijske sale prostrane, a vodilo se računa i o boravku medicinskog osoblja koji imaju garderobu i prostor za sastanke.

„Završetkom ovog projekta uvjeti rada su iznimno bolji, a vrijeme reakcije u akutnim stanjima smanjeno je za 20 posto. Osim poboljšanja zdravstvene zaštite, na taj se način postiže i racionalizacija troškova OB Dubrovnik“, kazao je ravnatelj OB Dubrovnik doc. dr. sc. Marijo Bekić.

Dodao je kako je dodatni značaj što je ovo prvi veliki projekt  Opće bolnice financiran sredstvima fondova EU, u čemu je nesebično pomogla i Županija te Regionalna agencija DUNEA, a posebno je zahvalio županu Nikoli Dobroslaviću zbog potpore i razumijevanja ove problematike.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević izrazila je zadovoljstvo završetkom ovog iznimno važnog projekta, zahvalivši svima onima koji su projekt podržavali od samog začetka. U ime Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU nazočila je državna tajnica Nikolina Klaić, dok je konferenciji prisustvovala i ravnateljica Regionalne agencije DUNEA, Melanija Milić.

Župan Nikola Dobroslavić čestitao je Općoj bolnici Dubrovnik, Ministarstvu zdravstva i Ministarstvu regionaloga razvoja i fondova EU, Regionalnoj agenciji DUNEA i svima koji su sudjelovali u ostvarenju ovog projekta.

Dodao je kako će Županija i dalje podupirati rad i projekte bolnice te naglasio da zajedno s ministarstvom rade na poboljšanju zdravstvenih uvjeta u cijeloj županiji slijedom čega su u pripremi dva projekta – dnevne bolnice u Dubrovniku i Metkoviću te energetska obnova zgrade Opće bolnice Dubrovnik.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić istaknuo je kako je veliki značaj ovog projekta, jer on označava veliki iskorak u medicinskom, ali i organizacijskom smislu, posebice zbog integracije sa županijskom hitnom službom. Takvom organizacijom rada, u ovakvim uvjetima, istaknuo je ministar, bit će omogućeno kvalitetnije pružanje usluga.  

OZNAKE

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.