U Stonu predstavljen „Poželjan plan razvoja turizma poluotoka Pelješca u kontekstu izgradnje Pelješkog mosta“

coastingston

Regionalna agencija DUNEA u suradnji s Institutom za turizam predstavila je u Stonu, 23. srpnja, dokument „Poželjan plan razvoja turizma poluotoka Pelješca u kontekstu izgradnje Pelješkog mosta“ kao rezultat uspješne provedbe projekta COASTING koji se bavi uspostavom integralnog upravljanja obalnim područjem za održivi turizam.

„Poželjan plan razvoja turizma poluotoka Pelješca u kontekstu izgradnje Pelješkog mosta“ predstavlja prvi korak u sagledavanju neposrednih i posrednih učinaka izgradnje mosta na postojeći/željeni turistički proizvod poluotoka, ali i na izazove na koje bi vlast u svim jedinicama lokalne samouprave Pelješca trebala odgovoriti

U izradu dokumenta su bili uključeni predstavnici regionalnih i lokalnih vlasti, udruga civilnog društva te gospodarstvenici s područja Pelješca koji su svojim sudjelovanjem u radionicama, koje je Regionalna agencija DUNEA organizirala u travnju i svibnju na Pelješcu, omogućili bolji uvid u ulogu turizma i njegovo značenje za poluotok Pelješac, izazove turističkog razvoja  te aspekte budućeg razvoja poluotoka. Rezultati zajedničkog rada su postali dio Plana.

Na predstavljanju su, predstavnike Regionalne agencije DUNEA i Instituta za turizam, nazočili predstavnici Općine Ston, Janjina, Trpanj i Orebić, Turističke zajednice DNŽ, Zavoda za prostorno uređenje DNŽ, Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode DNŽ, Lokalne akcijske skupine FLAG „Južni Jadran“,  Razvojne agencije Općine Orebić, Lokalne akcijske grupe LAG 5 te ostali zainteresirani dionici.

Izgradnja Pelješkog mosta ne predstavlja samo kapitalni projekt u razvoju županijske prometne infrastrukture, već i projekt koji će se značajno odraziti na kvalitetu života lokalne zajednice ponajviše uslijed preusmjeravanja prometnih tokova i povećanja prometne opterećenosti jednog dijela peljeških prometnica, te je bilo važno ispitati utjecaj gradnje Pelješkog mosta na dosad prevladavajući model turističkog razvoja. Riječ je, pritom, o različitim ekonomskim, ekološkim i/ili socijalnim učincima koje izgradnja mosta može izazvati.

Uz Regionalnu agenciju DUNEA, partneri na projektu su Regija Lazio (Italija), Regionalni odbor Gozo (Malta), Sapienza Sveučilište u Rimu (Italija), AMP Metropolis (Francuska), Regija Epirus (Grčka), Općina Saranda (Albanija) i Regija Sicilija (Italija). Projekt vrijedan nešto više od milijun eura ugovoren je u sklopu programa Interreg Mediterranean, uz stopu sufinanciranja bespovratnih sredstava od 85 posto. Proračun Regionalne agencije DUNEA je 89.490,00 eura.

                                         coastlogo

OZNAKE

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.