Tema pametnih gradova i otoka okupila na Hvaru čelnike iz Hrvatske i EU

pametnohvar

"Investicijske platforme za podršku pametnim gradovima i otocima u Europi" naziv je cjelodnevne konferencije koja se održala 17. lipnja u gradu Hvaru, a na kojoj je sudjelovala Gorana Margaretić, voditeljica odjela za pripremu i provedbu strateških dokumenata i programa Regionalne agencije DUNEA.

Organizator konferencije je Europska investicijska banka i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske, a organizirana je kroz radionice i primjere dobre prakse rješenja pametnih gradova u sektorima prometa i gospodarenja otpadom te energetske učinkovitosti, te tri panela na kojima su sudjelovali ugledni stručnjaci.

Za Hrvatsku, ali i Dubrovačko-neretvansku je, zbog velikog broja otoka, posebno važno pitanje širenja mreže pametnih gradova čime bi se olakšao život ljudi na otocima, osigurao ostanak stanovništva i njihov prosperitet. Republika Hrvatska, jedina uz Finsku u EU, ima poseban zakon za otoke koji navodi 1244 otoka, otočića i hridi.

Konferenciju je otvorila Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i europskih fondova i Vazil Hudak, potpredsjednik, Europske investicijske banke. Okupljenima se obratio i Maroš Šefčovič, potpredsjednik Europske komisije koji je govorio na temu "Pametna rješenja ključna su za budućnost EU".

Pametna kohezija za ulaganja u razvoj Europe bio je naziv drugog panela koji je otvorila Corina Cretu, europska povjerenica za regionalni razvoj. Na panelu su sudjelovali gosti iz ministarstva investicija i regionalnog razvoja iz Poljske, Češke, Mađarske i Bugarske.

Na konferenciji je predstavljena i nova investicijska platforma pametnih gradova i pametnih otoka u Republici Hrvatskoj. Kroz panele su se detaljno razradile mogućnosti kako pametnim ulaganjima odgovoriti na postojeće nedostatke u infrastrukturi i omogućiti inovativna projektna rješenja.

 

OZNAKE

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.
Više informacija Pristajem Ne pristajem