U Barceloni održan radni sastanak partnera projekta 'CO-EVOLVE'

coevole

U Barceloni se od 3. do 5. lipnja održao partnerski sastanak u sklopu projekta CO-EVOLVE- Promicanje ko-evolucije ljudskih aktivnosti i prirodnih sustava za razvoj održivog obalnog i pomorskog turizma, na kojem sudjeluje i Regionalna agencija DUNEA.

Cilj sastanka bio je razmotriti dosadašnje aktivnosti projekta, kao i rezultate koji su postignuti u obalnim područjima s viskom stopom turizma i/ili visokim turističkim potencijalom, koji se suočavaju s učincima klimatskih promjena.

Predstavnica Regionalne agencije DUNEA, Ivana Prce, prezentirala je aktivnosti koje su dosad napravljene na pilot području u dolini Neretve, kao i postupke koji slijede u narednom razdoblju u sklopu ovog projekta. 

Podsjetimo, Regionalna agencija DUNEA u ožujku je potpisala ugovor za izradu smjernica za integralnu zaštitu ruralnih krajolika i održivi razvoj turizma delte rijeke Neretve u sklopu navedenog projekta. Stručna koordinacijska institucija u provedbi ovog zadatka je Zavod za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije.

Dokument je zamišljen kao nastavak na Plan razvoja turizma klastera Neretva 2015. – 2025. izrađen od strane Hrvatskog Instituta za turizam te će poslužiti kao plansko-urbanistička i konzervatorska podloga za konkretni i planski održivi razvoj turizma s naglaskom na ruralna područja.

Zbog metodologije rada i važnosti za Mediteran, projekt CO-EVOLVE izabran je za primjer prema kojem će se voditi projekt Med Coast for Blue Growth kojemu su 43 zemlje Unije za Mediteran dale svoju posebnu oznaku i suglasnost za provođenje i promoviranje integriranog modela upravljanja obalom i na južnoj strani Mediterana.

Projekt vodi Regija Istočne Makedonije i Trakije iz Grčke uz partnere iz međunarodnih europskih institucija (Conference of peripheral maritime regions of Europe, Priority Actions Programme Regional Activity Centre) te iz Grčke (Region of East Macedonia and Thrace, University of Thessaly), Italije (National Research Council - Institute of Marine Sciences, Emilia-Romagna Region, IUAV University of Venice, Po Delta Park Veneto Region Authority), Španjolske (FEPORT - Port Institute for Studies and Cooperation of the Valencia Region), Francuske (Department of Herault) i Hrvatske. Uz Regionalnu agenciju DUNEA, hrvatski partner na projektu je Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije.

Proračun projekta je tri milijuna eura, dok je budžet Regionalne agencije DUNEA 215.000 eura, a iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Interreg MED Programme sufinancira se 85 posto odnosno 2.559.000 eura. Projekt CO-EVOLVE se provodi od studenog 2016. do studenog 2019. godine.

Potpisan ugovor za izradu smjernica za integralnu zaštitu ruralnih krajolika i održivi razvoj turizma delte rijeke Neretve

MEDcoevolveMEDnastavak

OZNAKE

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.