U Dubrovniku održani ”Dani otvorenih vrata EU projekata u Dubrovačko-neretvanskoj županiji”

eudani

Povodom obilježavanja Dana Europe i Europskog tjedna, u Dubrovniku je u četvrtak održano predstavljanje EU projekata u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u okviru programa „Dani otvorenih vrata EU projekata u Dubrovačko-neretvanskoj županiji“.

Pozdravni govor, kao domaćin konferencije, imao je župan Nikola Dobroslavić koji je u svom uvodnom obraćanju istaknuo kako je jedna od najvažnijih politika EU ona kohezijska koja ima za cilj smanjenje razlike među razvijenim i manje razvijenim regijama u Europskoj uniji.

”U ovoj financijskoj perspektivi možemo povući 9,7 milijardi eura. Ona završava 2020., ali iskoristivost sredstava je do 2023. Danas povlačimo sve više i više sredstava, a vjerujem da ćemo iskoristiti sve što nam EU nudi. Danas smo došli do brojnih projekata, a prema podacima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU u posljednjih dvije godine smo najuspješnija županija s ugovorenih 4.4 milijarde kuna. Tu su naravno najvažniji Pelješki most, Zračna luka Dubrovnik, ali i Studentski dom i brojni drugi projekti”, poručio je župan Dobroslavić.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković također je pozdravio sudionike konferencije, a istaknuo je kako žali zbog činjenice da je Grad Dubrovnik, za razliku od Županije, EU fondove počeo otkrivati tek 2017. godine.

U sklopu konferencije održana je i panel rasprava „EU projekti u Dubrovačko-neretvanskoj županiji“ u sklopu koje su iznesene prepreke i iskustva u povlačenju europskih sredstava, ali i mogućnosti ulaganja na različitim područjima. Na panelu su sudjelovali župan Nikola Dobroslavić, saborski zastupnik Branko Bačić, gradonačelnik Mato Franković, gradonačelnik Korčule Andrija Fabris te ravnateljica Regionalne agencije DUNEA Melanija Milić.

Milić je u svojim odgovorima istaknula važnost Regionalne agencije DUNEA koja ima status regionalnog koordinatora i trenutno u provedbi ima 13 projekata. Sudionike konferencije je upoznala i s novim Zakonom o otocima, te potrebom uvođenja otočnih koordinatora, kako bi se Županija što ravnomjernije razvijala. Podsjetila je na bitne projekte koji se provode u suradnji s Dubrovačko-neretvanskoj županijom već 13 godina, ali se okrenula i na projekte u pripremi poput Centra za kompetentnost.

U sklopu konferencije predstavljeni su i neki od najznačajnijih projekata koji se trenutno provode na jugu Hrvatske. Direktor Zračne luke Dubrovnik predstavio je projekt Zračne luke, zamjenik župana Joško Cebalo predstavio je Luke od lokalnog i regionalnog značaja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, ravnatelj Studentskog centra Marko Potrebica predstavio je projekt Studentskog doma Dubrovnik, ispred Općine Ston Valentina Vitković je govorila o nedavno završenom projektu Povijest na zrnu soli. Ravnateljica ZOD-a Mihaela Skurić prezentirala je projekt Lazareti – Kreativna četvrt Dubrovnika, a projekt Putevima prošlosti predstavila je Sanda Barkiđija, viša stručna suradnica za pripremu i provedbu EU projekata Regionalne agencije DUNEA.

V.d. pročelnika za gospodarstvo i more u Dubrovačko-neretvanskoj Ivo Klaić predstavio je projekte u poduzetništvu i poljoprivredi i to Poduzetnički inkubator Ploče, te projekte navodnjavanja, poput GLOG-a koji je trenutno u provedbi. Ravnatelj OB Dubrovnik Marijo Bekić prezentirao je projekt Objedinjenog hitnog bolničkog prijema i projekt Dnevne bolnice Metković i dnevne kirurgije OB Dubrovnik, gdje su prvi put bile prikazane fotografije sadašnjeg izgleda novog hitnog prijema, kao i prikaz buduće dnevne bolnice u Metkoviću.

Luko Srhoj, viši stručni suradnik za pripremu i provedbu EU projekata Regionalne agencije DUNEA govorio je o projektima Energetske obnove javnih zgrada na području Županije, a prezentacijski dio je projektima o vatrogastvu i zaštiti, zaključio Ivo Franušić, zapovjednik JVP Dubrovačko primorje.

Konferencija je održana u organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije i Regionalne agencije DUNEA, a partneri su Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, Centar za poduzetništvo, Razvojna agencija Grada Dubrovnika- DURA, FLAG Južni Jadran te Lokalna akcijska grupa LAG 5, o čijim se projektima moglo više saznati na stolovima ispred sale, uz prigodnu podjelu promotivnih materijala.

 

OZNAKE

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.