U Dubrovniku održan seminar COTER-a o povezivanju regija u Europi

FINALE

U organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije i Odbora regija EU – Povjerenstva za politiku teritorijalne kohezije i proračun EU (COTER) u Dubrovniku je danas održan seminar na temu „Upotreba instrumenata kohezijske politike za rješavanje nedostataka ulaganja u europskim regijama“.

Uvodna obraćanja održali su predsjednica povjerenstva COTER OR-a Isabelle Boudineau, župan Dubrovačko-neretvanske županije, inače član Odbora regija EU, Nikola Dobroslavić te ministrica regionalnog razvoja i fondove EU Gabrijela Žalac.

Župan Nikola Dobroslavić ovom je prilikom istaknuo kako je kohezijska politika temeljna politika Europske unije, koja omogućuje ispunjenje misije EU o ujednačavanju razvoja, smanjivanju razlika u razvijenosti pojedinih regija EU, ali i pojedinih država članica. Ukoliko bismo podbacili u kohezijskoj politici, koja je često i jedina solucija za brojne regije, gradove i općine, kazao je župan Dobroslavić, iznevjerili bismo temeljne postavke na kojima počiva EU.

Tijekom seminara održana su i tri panela 'Višegodišnji financijski okvir: hoće li stvarno ispuniti potrebe regija', 'Alati za integrirani teritorijalni razvoj kao poticaj za lokalna ulaganja' i 'Prenošenje regionalnih potreba u preporuke po državama članicama'. U trećem panelu sudjelovala je i ravnateljica Regionalna agencije DUNEA, Melanija Milić.

'Kao razvojna agencija upoznati smo s procesom Europskog semestra u Republici Hrvatskoj ali uočavamo slabu uključenost regionalnih i lokalnih vlasti u razmatranju reformskih mjera koje bi trebale postati dio Nacionalnog programa reformi. Upravo zahvaljujući činjenici da kao regionalni koordinator provodimo čitav niz procesa na regionalnoj i lokalnoj razini, a provodimo i aktivnosti za potrebe nadležnih ministarstva, držim da možemo naglasiti da bi sustavna uključenost lokalnih i regionalnih vlasti trebala postati okosnica Europskog semestra tim više što za to postoje resursi i pri lokalnoj i pri regionalnoj razini', istaknula je ravnateljica Milić. Govoreći o niskoj razini uključenosti spomenutih vlasti i niskoj svijesti regionalnih i lokalnih dionika o samom procesu Europskog semestra, ravnateljica je dodala:

'Potrebno je osigurati promjenu pristupa, a za takvu promjenu bi sigurno dobro došla i snažnija preporuka Europskog parlamenta ili nekog drugog europskog tijela o potrebi intenzivnijeg uključivanja predstavnika lokalne i regionalne razine u izradu i provedbu Nacionalnog programa reformi. Važno je da lokalne i regionalne vlasti budu priznate kao sudionici Europskog semestra jer njihovim uključivanjem u oblikovanje novih kohezijskih programa prenosi se dijelom i odgovornost za uspješnu provedbu novih kohezijskih programa', zaključila je ravnateljica Melanija Milić.

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.