U Ranjini održan radni sastanak o projektu Regionalnog centra kompetentnosti za turizam i ugostiteljstvo

dunea sastanak

Župan Nikola Dobroslavić sa zamjenicom Žaklinom Marević, te ravnateljicom Regionalne agencija DUNEA Melanijom Milić održao je radni sastanak s državnim tajnikom za turizam Franom Matušićem i njegovim suradnicima na temu projekta dubrovačkog Centra kompetencije za turizam i ugostiteljstvo.

Na sastanku su među ostalim nazočili i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, v.d. pročelnica UO za društvene djelatnosti Jelena Dadić, ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole Antun Perušina, predsjednik Strukovne grupe ugostitelja pri Županijskoj gospodarskoj komori Ante Vlašić, predsjednica HGK – ŽK Dubrovnik Terezina Orlić i drugi.

Turistička i ugostiteljska škola imenovana je jednim od šest Centara kompetentnosti za turizam i ugostiteljstvo u Hrvatskoj, a na sastanku je Župan Dobroslavić istaknuo kako je riječ o jednom od najvećih projekata oko kojeg nema prijepora, te dodao da će Dubrovačko-neretvanska županija kao osnivač Turističko-ugostiteljske škole učiniti sve što je u njezinoj moći u realizaciji projekta.

Na sastanku je istaknuto kako je za Centar kompetencije iz ERDF i ESF fonda Europske unije dostupno oko 75 milijuna kuna te kako će se njima riješiti goreći problem nedostatka kvalitetne radne snage na tržištu. Centri kompetencije će kroz razdoblje od pet godina morati dokazati svoju održivost kako bi financiranje iz fondova Europske unije bilo nastavljeno, a u suprotnome se vraćaju u status koji su prije imali.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković poručio je da je Grad Dubrovnik Vilu Čingriju, vrijednu 17 milijuna kuna, namijenio upravo projektu Centar kompetencije. Državni tajnik za turizam Frano Matušić istaknuo je kako je za ovakav projekt neophodno međunarodno udruživanje te kako je već ugovorena suradnja s Baskijskim kulinarskim centrom u Španjolskoj gdje će se vršiti dodatna edukacija nastavničkih kadrova i drugih uključenih u Centar.

Također, istaknuto je kako za rad u CEKOM-u neće biti nužan uvjet pedagoška kvalifikacija kao što je sada slučaj u školama, no zato će tamo moći raditi stručnjaci izvan sustava škola koji imaju jedinstvena radna iskustva i naobrazbu.

Imenovanje Turističke i ugostiteljske škole jednim od 25 regionalnih centara kompetentnosti u Hrvatskoj svojevrsna je ulaznica u dva EU fonda i to onih za opremanje, osuvremenjivanje i razvoj regionalnih centara.

U Županiji su predviđena ulaganja na tri lokacije i to u prostoru postojeće zgrade Turističke i ugostiteljske škole, u prostor u vlasništvu TUŠ unutar gradskih zidina (Garište), te u prostor Vile Čingrija. Na sastanku su dogovorene smjernice djelovanja kako bi se povukao maksimalan iznos sredstava.

Misija Regionalnog centra kompetentnosti je biti mjesto izvrsnosti i unapređenja kvalitete strukovnog obrazovanja za turizam i ugostiteljstvo i osiguravanja fleksibilnog cjeloživotnog obrazovanja kroz istraživanje i razvoj suvremenih kurikuluma i inovativnih modela učenja, osposobljavanje nastavnika, predavača i mentora te poticanje partnerstva s poslodavcima, javnim sektorom, socijalnim partnerima kao i visokokvalitetna infrastruktura, a sve s ciljem kako bi se odgovorilo na potrebe tržišta za educiranom, osposobljenom i specijaliziranom radnom snagom.

Drugi o nama

Preko županijske Razvojne agencije u protekle tri i pol godine realizirano je ili započeto niz projekata za koje je iz fondova EU-a osigurano više od 50 milijuna kuna

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.
Više informacija Pristajem Ne pristajem